Hættemåge på besøg fra Sankt Petersborg og Estland

Af Søren Gjaldbæk

Gennem en del år har jeg fordrevet de fuglemæssigt triste vinterdage med at aflæse ringmærkede Hættemåger ved Skovsøen. Her raster vinteren igennem - med mindre der er is på søen - flere hundrede Hættemåger. De overnatter formodentligt i Odense Fjord og fouragerer dagen igennem ved søen. Man ser i hvert fald mågerne flyve til søen nordfra om morgenen og tilbage igen sidst på dagen.

090622haette1sg

Hættemågen V76R den 30. december 2020, et par uger efter at den fik ring på. Foto: Søren Gjaldbæk.

Det er ikke svært at finde mærkede fugle, og med de mange, der kaster brød ud til ænderne, heller ikke svært at få dem aflæst - mågerne lader ikke ænderne spise op før de kaster sig over krummerne. De flest af mågerne er mærket med en hvid plastikring med sort skrift - f.eks. V19U - altid et bogstav, et tocifret tal og et bogstav. Gennem tiden er det blevet til aflæsning af 82 måger i den serie.
Jeg har altid tænkt, at det var danske måger, men forleden fik jeg tilsendt historikken fra V76R. Det ser ud som om, at den yngler østpå området omkring Estland og Sankt Petersborg.

090622haettekort

Mærknings- og aflæsningssteder for V76R.

Den blev ringmærket af Tommy Jensen ved Skovsøen den 12. december 2020, den var i sit andet kalenderår. Jeg aflæste den første gang den 30. december samme år. Da jeg aflæste den anden gang året efter den 18. december 2021, var den blevet aflæst i regionen Tartumaa i Estland den 2. april. Dette år var det så i Rusland, den blev aflæst - den 5. juni ved en lufthavn nær Sankt Petersborg.
Nu får vi se, om den vi vil spendere endnu en vinter ved Skovsøen, jeg skal nok kigge efter den.

090622haettev76rsg

Hættemågen V76R den 18. december 2021. Foto: Søren Gjaldbæk.