Havørne nyt

Så er den første Havørneunge klækket i denne uge. Rugningen begyndte allerede den 14. februar.

Lørdag den 20. marts så vi en anden Havørn flænse en græstørv op af engen og flyve afsted med den til reden. Så der er en hel del forskel på, hvornår de begynder at ruge.

Den første unge havde dog nær fået et meget kort liv. Da redekoordinatoren kom ud for at se til reden på behørig afstand – kunne han se begge ørnene sidde 150 meter fra reden. Og det er bestemt ikke normalt, så noget var helt galt. Da der holdt en bil ved indgangen til reden, blev årsagen hurtigt opklaret. Og fotografen, som havde taget opstilling nedenunder redetræet, havde jaget begge forældre fugle op. Redekoordinatoren fik forklaret manden det uhensigtsmæssige i denne opførsel, således at det ikke kunne misforstås, og fotografen vender næppe tilbage.

290321hav2ls

Havørne skal nydes på afstand og ikke ved rederne. Foto: Leif Sørensen.

Jeg vil gerne opfordre til, at man ikke går ind til Havørnerederne, og for den sags skyld alle mulige andre reder. Hvis fuglene flyver op – ja, så er man altså for tæt på og bør forlade området omgående. Så forældrefuglene kan vende tilbage. Det skal ikke ret mange splitsekunder til, før en unge kan blive snuppet af en krage/Ravn eller lignende. Ligesom ungen/umgerne selvfølgelig er afhængig af at blive holdt varm af forældrene, når den som her kun er få dage gammel.

Lad os nyde naturen med respekt.

Lilly Sørensen, DOF Fyns havørnekoordinator