Henrik Haaning Nielsens foredrag onsdag, den 23. januar 2019

En dejlig rejse onsdag aften sammen med Henrik Haaning Nielsen og knap 30 DOF-Fyn medlemmer. Vi tager en sviptur omkring Svalbard, Nordøstgrønland og Nordnorge.

Havterne og Hvalros. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

På Svalbard ser vi Thorshane, Kongeederfugl og den fantastiske Havterne. Denne lille fine hurtige terne, som også yngler der, er ret så krigerisk, hvis vi kommer den nær. Derfor får besøgende en pind, så kan vi stikke den op, og Havternen vil så angribe pinden og ikke vores hoveder. Ret så smart. Nyere forskning har vist, at Havternen flyver ca. 70.000 km pr. år. Helt utroligt.

Longyearbyen på Svalbard er pænt besøgt af turister og ingen går udenfor byen uden guide med gevær. Der er Isbjørne på øen, og dem skal man have respekt for.

Isbjørne - tjek mågerne selv. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

Turen til Nordøstgrønland er særlig imponerende. En fantastisk natur med kælvende gletsjer og efterfølgende kæmpebølger. Så er det om at holde båden på sikker afstand minimum 300 m.

På de store, millionår gamle Basaltklipper yngler havfugle. Helt smart er det, at ungerne flere steder blot kaster sig ud over klippen og havne i vandet. Endnu ikke flyvefærdige. Hannen fodrer nu ungerne med fisk på deres videre færd. Opfostringen går hurtigere på denne måde, end hvis han skulle flyve til reden med føde til dem. Når ungen og hannen har forladt ynglepladsen, holder hunnerne fest. De inviterer de unge hanner indenfor, trods havfuglene er monogame. Men havfuglene lever et farligt liv, så hvis deres partner ikke kommer tilbage, er det godt at have et alternativ.

Ja. Henrik krydre sine beretning med små sjove oplysninger.

Ismåge. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

Vi ser også Rosenmåge og den utrolig smukke Ismåge. Et billede på lærredet viser den flyvende Ismåge: Her ser vi kun det sorte øje og næb og omridset af mågen. Smukt. Smukt. Beretninger omkring fugleliv, Hvalros, Isbjørn og ture i området med helikopter for at ringmærke fugle fortæller Henrik levende om.

Nordnorge er også et besøg værd. Ikke vildt mange fugle, men naturoplevelse så det runger og går en i blodet. Det høres tydeligt på Henrik. Omkring Varangerfjorden ligger blandt andet den fine Stellersand klar til skue. Hovedparten yngler på den russiske tundra, hvortil ingen kommer, uden man er med i en ekspedition. Nætterne bruges til Nordlys. Et besøg på 4-5 dage vil helt sikkert være prisen værd.

Mellemkjove. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

En dejlig rejse er slut, og vi takker Henrik Haaning Nielsen for et levende og meget inspirerende foredrag.

Ella Mikkelsen

##