Hjernekassen på P1 om Fugle

Af Esben Eriksen

Peter Lund Madsen sagde ja til at være Fugleværnsfondens profil i 2022. Peter går rundt med en spirende interesse for fugle og måske var årsagen til at han inviterede fuglene ind i "Hjernekassen". 

PeterLundMadsen 600

Peter Lund Madsen ved indtrædelsescermonien til Fugleværnsfondens profil 2022. Foto: Allan Gudio

Peter Lund Madsen afgav tidligere på året et interview til Fugleværnsfonden, hvor han blandt andet udtalte: 

”Jeg kan fortælle meget om, hvor vigtigt det er for vores helbred at gå ud i naturen og kigge på fugle. Mange mennesker lever i en hverdag, hvor hjernen bombarderes med arbejdsopgaver udefra. På arbejdet og derhjemme skal vi tage stilling til en masse ting, og når vi slapper af, kigger vi på internettet og modtager alle mulige informationer”

"Mange af os har jo en hverdag, hvor bevidstheden er optaget af tankeaktivitet, og det kan være svært at slappe af på kommando. Hvis jeg sætter mig ned nu og slapper af, så sidder jeg og tænker på et eller andet problem, og så slapper jeg jo ikke af. Derfor er det en god idé for eksempel at gå ud i naturen og få sin opmærksomhed henledt på noget, der kører langsomt og som er mere meditativt. Det er reel hjerneafslapning”, siger han.

For Peter Lund Madsen er sundheden langt fra den eneste årsag til, at det er godt at interessere sig for naturen og fuglene.

”Det er vigtigt at opføre sig ordentligt over for naturen. Fuglene er en vigtig del af økosystemet, og hvis det går fuglene godt, er det også tegn på, at naturen har det godt. Det ville være trist, hvis der kun var få fuglearter”, siger han.

Peter Madsen påpeger også muligheden for at øge sin selvtillid gennem fuglekiggeri.

”Det gode ved fugle, det er, at det er noget, man kan starte på og blive bedre til. Du kan mærke, at det går fremad, når du genkender flere fugle. Jeg kom kun til at genkende dem på deres udseende, men nogle kommer endnu længere og kan jo også genkende dem på deres sang. Så der er en proces i det, og mange fugle er jo konkret underholdende”, siger hjerneforskeren, som især godt kan lide at kigge på kragefugle, som gør kloge ting.

”Hjemme på min gamle vej farede fuglene op i luften med nødder og smed dem ned på vejbanen, så de flækkede og kunne spises”.

Uanset om man er til kloge eller knap så kloge fugle, så tag en tur ind i Hjernekassen på P1 - der er fyldt med fuglesnak.