Kender du forskel på Bram- og Blisgås

Ja, selvfølgelig, det er ikke svært, tjek selv billederne nedenfor og til højre.

Men hvad, hvis man ikke ser fuglene. Det er ofte, at man bliver opmærksom på fugle via deres kald. Somme tider - det gælder f.eks. for mange småfugle på træk - er det umuligt at afgøre, hvilken art, der er tale om, når de flyver forbi i pæn afstand, med mindre de siger noget! Både trækkende Bram- og Blisgæs kan høres på lang afstand, og er man trænet, bestemmes fuglene let på lyden alene - så kan man, når fuglene kommer tættere på løfte kikkerten og kontrollere, at man (naturligvis) hørte rigtigt.

Bramgås og Blisgås, det er ikke svært at se forskel. Foto: Søren Gjaldbæk.

Lige nu trækker der en del gæs om aftenen og natten, og så er man jo af gode grunde afskåret fra at se dem, men går man udenfor om aftenen, kan man af og til høre overflyvende gæs. For tiden er det mest Bram- og Blisgæs, der er i spil. Det er meget individuelt, hvordan man vil beskrive lyde - for mig virker Blisgåsens kald meget skingert og jappende, mens Bramgåsen bjæffer som en lille (irriterende) hund. Hør nedenstående podcast, så er du klar til at bestemme disse to gæs på kaldet. Der vil de kommende måneder være mange rastende flokke at øve sig på, hvis natlytteriet ikke fører til noget.

Podcast lavet af Esben Eriksen.

Både Canada- og Knortegås har også et let genkendeligt kald, men sandsynligheden for at høre dem er ikke så stor: Der er ikke mange store flokke af Canadagås, og Knortegåsen trækker os bekendt kun langs kysterne på denne årstid - i månedsskiftet maj-juni er der bedre chancer for at høre den på aften/nattræk.

Esben Eriksen og Søren Gjaldbæk.