Kernebidere på Assistens Kirkegård i Odense

Af Erik Thomsen

Det er en kendt sag, at der af og til raster mange Kernebidere på Assistens Kirkegård i Odense i vinterhalvåret - helt op til 80 fugle, når der er flest. Erik Thomsen har ad flere omgange sendt fotos fra kirkegården til redaktionen. Erik har også tænkt over, hvad der trækker Kernebiderne til lokaliteten, og nærstudier af hundredvis af fotos har givet et svar. Erik skriver:

Lidt om mine oplevelser af Kernebideren på Assistens Kirkegård.

I dag - den 11. februar - ville jeg tage lidt ekstra billeder af Kernebiderne, der var høj sol og lidt vind. Der var ikke en Kernebider på hele kirkegården, hvad var der sket....tænke tænke.

130225kernemedknopet

Kernebider, Assistens Kirkegård, Odense. Det er blandt andet knopperne fra Lindetræerne, der trækker. Foto: Erik Thomsen.

Temperaturen var 2 til 3 grader, og i natten mellem den 10. og 11. februar havde der været minus 1. Her ligger forklaringen blomsterknopperne og taksnålene fryser til is, det vil Kernebideren ikke spise, det ødelægger dens mavesystem. Så blev jeg så meget klogere, når jeg skal vælge en dag og fotografere dem en anden gang.

130225kernetyggerforsaftet

Kernebideren er glad for saften fra taks-nålene. Foto: Erik Thomsen.

Sidst jeg fotograferede dem var den 4. februar med en temp. på 8 grader og let skyet med sol. Her så jeg, hvordan Kernebideren sad i de gamle høje Lindetræer og spiste af knopperne. Efter nærmere studie af billederne - helt op til 80 - så jeg, hvad de spiste. De spiste kun selve den kommende blomsterstand og ikke hovedskuddet, som skulle få grenen til og vokse.

130225kernespisertakset

Kernebider i færd med at flække en taks-nål, så den kan komme til saften. Foto: Erik Thomsen.

Under hovedskuddet sidder små knopper med saft i til den kommende blomst, og det er den næring, Kernebideren er ude efter. Senere fløj de samme Kernebidere ned i en Taks og begyndte at spise af nålene, - det vil sige, de fandt de nye grønne skud, hvor den tyggede nålen igennem på langs og fik saften ud. Tilbage var der kun tørstof og nålen.  Kernebideren tager energisaften fra træerne og lad skuddet sidde, så træet kan vokse videre.

Men, men…. hvad gør Kernebideren så når det er frost og den ikke kan leve af Lindetræet og Taksten? Så må den søge bog fra Bøgetræet på jorden eller søge ind på foderbrættet, hvor folk lægger solsikkekerner ud til fuglene.