Svaler og Hornfisk

Af Peter Teglhøj og Hans Rytter

Denne lille artikel handler mest om fugl og mindre om fisk!

Men først et par vers fra Erik Bertelsen's dejlige "Majvise":

Omsider er svalen kommet
og hornfisken ligeså.
Hvad har det vel så at sige
at luften er kold og grå.

Mens svalerne kliner reder
og kvidrer så godt, de kan,
går hornfisk i tætte stimer
helt ind på det lave vand.

Kunstig rede med unger Peter Teglhoj

Kunstig landsvalerede med et kuld unger. Foto: Peter Teglhøj.

Her følger et par tip til, hvad man kan gøre for sine svaler, så de forhåbentlig kan få nogle gode stærke kuld på vingerne.

  • Når svalerne bygger rede skal de bruge mudder! Men med et tørkeindeks på 9-10, er mudder mange steder en mangelvare lige for tiden! En god ide er at etablere en mudderpøl. En fordybning et åbent sted, hvor predatorer ikke kan komme tæt på, fyldes med vand og ler og æltes godt igennem. Svalerne vil sikkert kvittere ved at hente deres byggematerialer her. Man kan hjælpe redebygningen på vej ved at slå et par søm i en bjælke som reden kan bygges over.
  • En anden løsning er opsætning af kunstige reder. Undersøgelser fra det sydfynske fastslår, at svaler i gennemsnit får 1 unge mere på vingerne fra kunstige reder. Sandsynligvis fordi de bruger mindre energi på redebygning!

Rede til landsvale:Læs mere  hos www.naturbutikken.dk

Rede til bysvale: Læs mere hos www.naturbutikken.dk

Hos www.viavara.dk kan man finde flere forskellige modeller på svalereder. En anden mulighed er "gør-det-selv"-løsningen med træbeton og et stykke træ.

En kunstig rede placeres min. 2 m over jorden, så katte ikke kan nå denne. Vigtigt at der ikke står ting placeret under redestedet som katte kan hoppe fra. Reden placeres 6-8 cm fra loftet (på bjælke eller mur). Undgå steder hvor der bliver varmt fx. direkte under bliktage og lign.

Mens svalerne kliner reder, kan man udnytte tiden sammen med sin fiskestang og fange hornfisk til aftensmaden :o)