NÅR noget DØR giver det LIV til andet

Af Lorentz Galsgaard - Naturhåndværkeren

Jorden er virkelig våd, og mange træer må opgive kampen om at holde sig i blæsten. I dag - den 7. april - kom det så til mit store birketræ, som lagde sig i haven. Ikke nok med at blive ked af at miste det levende træ, jeg havde også brugt energi på at opsætte en Tårnfalkekasse, som jeg havde fået via de gode samarbejdspartnere Ok Nygaard.

050424vaeltetraeLorentzGalsgaard

Tårnfalkekassen er ikke længere 8 meter oppe. Foto: Lorentz Galsgaard.

Da jeg skulle tage redekassen af, opdagede jeg der var 2 ugle unger i. Ringede straks til DOF Fyn, for at høre hvad der skulle gøres. Det bedste var at sætte dem i en papkasse, mens jeg fik sat redekassen op i et træ i nærheden. Så var det bare at håbe, at forældrene ville komme tilbage og en dag få dem på vingerne.
Der lå 4-5 store mus i kassen, så lidt spisekammer var der.

Man kan se en video af flytningen af ungerne her.

Flytningen endte rigtig godt. Om aftenen var der ugle-kald og i de tidlige morgentimer, kunne jeg se forældrene flyve ind og ud af kassen.

050424dislg

Kvashegnet, hvor de øverste krongrene endte. Foto: Lorentz Galsgaard.

Må indrømme at kassen denne gang ikke kom op i 8 meters højde, men i 5-6 m, da det stadig blæste, og jeg jo efterfølgende skulle have ungerne op i den igen.Da ungerne var tilbage i kassen, kunne jeg komme i gang med det væltede træ. Mange ville nok skære det ud til brænde, men ved at lade det ligge til naturen (som i moderne tale kaldt ”dødt ved”) vil det danne levested for noget andet - f.eks. svampe, insekter og fugle, der lever af dem eller i nogen tilfælde laver bo i det.

050424husplustraelg

Træet får lov til gå i forrådnelse til glæde for insekter, svampe og fugle. Foto: Lorentz Galsgaard.

Min have er ret stor, så i første omgang er planen, at det ligger skulpturelt og symboliserer et træ, der er væltet. De øverste krongrene er lagt i kvashegnet, hvor det også giver liv og miljø for svampe, insekter, fugle, pindsvin mf.
Så trods jeg var ked af det væltede træ, endte det som en rigtig god dag og løsning.