Nattræk

Som de fleste ved trækker mange fugle om natten. Man kan f.eks. forlade et fugletomt Fyns Hoved en aften, næste morgen myldrer det med småfugle - hvor kom de fra? Følger man med på DOF Basen vil man have set, at Michael Brunhøj Hansen mange dage indberetter observationer fra nattræk, ind i mellem ganske bemærkelsesværdige arter. De arter, der er registreret på nattræk i 2020 ses til højre. Kigger man på de tidspunkter på natten, hvor de enkelte arter er registreret, får man nok den tanke, at han næppe sidder natten igennem og lytter - så ville det være småt med nattesøvn. Hemmeligheden er lydoptagelser med tilhørende sonogrammer. Nedenfor kan man høre eksempler på henholdsvis Sangdrossel, som de fleste nok kender kaldet på, Rørdrum og Slørugle - alle optaget efter mørkets frembrud i Middelfart. Sonogrammet kan i mange tilfælde hjælpe med at bestemme en fugl. 

Listen to "Sangdrossel" on Spreaker.

 

Sonogram af Sangdrosselkald - de lodrette ”streger” svarer til det velkendte, korte ”tik”, som man hører på lydoptagelsen. Optaget af Michael Brunhøj Hansen.

Listen to "Rørdrum" on Spreaker.

Listen to "Slørugle" on Spreaker.

Michael har skrevet en vejledning i, hvordan man selv kan komme i gang med at registrere nattræk. Man kan læses om, hvordan Michael selv rent praktisk registrerer nattræk, hvilket udstyr, der skal til, og hvilket han selv bruger. Man kan også blive inspireret til at være opmærksom på, hvornår de forskellige arter kan høres eller registreres på nattræk og meget andet. Vi takker Michael for arbejdet med vejledningen, som man kan læse her.

Mikrofonen klar til nattens arbejde, så Michael kan passe sin nattesøvn. Foto: Michael Brunhøj Hansen.