New Zealand - En aften med Hans Rytter

Sidst vi var samlet i klubhuset var vi på rejse mod N -, Svalbard og Grønland sammen med Henrik Haaning Nielsen. Denne aften onsdag, den 6. februar tager vi i den modsatte retning - mod S - til New Zealand med Bodil og Hans Rytter.

MtCook NZ

Mount Cook. Foto: Hans Rytter

En rejse på 27 dage + 1 udrejsedag + 1 hjemrejsedag og 53.000 kr. fattigere, men med posen fuld af indtryk og store oplevelser.

For 45 år siden rejste en ung Hans Rytter til England og 3 mdr. efter havde han besluttet at rejse ud i verden og se, hvad livet bød på. Da han kom til New Zealand, besluttede han at arbejde der en tid. Det blev ved gartneri og landbrug, hvor der var Jerseykvæg,. som han tog sig af i et halvt års tid. Denne arbejdsgiver og Rytter har holdt kontakten gennem alle årene, og nu var det tid at besøge ham og vise Bodil New Zealand.

Den gode skolemand Rytter fornægter sig ikke. Det blev et foredrag med facts, krydret med fugle og foto af rejsen. En befolkning på 4,8 mill., 6 x Danmark i størrelse bestående af 2 store øer, en Nordlig og en Sydlig samt småøer. New Zealand blev beboet af Maoerne år 1280 og af Tasmann i år 1642 fra Holland, men først da Kaptajn Cook kortlagde øerne i 1760 kom der flere folk til. Hvalfangere, fiskere og andre. Først i 1852 blev det en Britisk koloni og I 1860 erne var det guldgraverne der kom til øen.

Whitefronted Tern NZ Hans Rytter

Whitefronted Tern. Foto: Hans Rytter

Sammen med Rytter kører vi nu den 5000 km lange tur, startende fra Auckland mod nord. Mens vi ser billeder af Fantail (halemejse type), Swamp Harrier (rørhøg type) får vi fortællingen om de store problemer, det har skabt for det oprindelige dyreliv, at tilflytterne har taget arter med fra hjemlandet. Både planter og dyr. Kaninen blev indført og det udviklede sig hurtigt til en kæmpe bestand til stor plage for landmanden. Så indførte man lækat, brud og andre små rovdyr, men det betød så samtidig, at de oprindelige jordrugende fugle blev udryddet.

Pungrotte er ligeledes en plage.Den bringer kvægtuberkulose med sig. Grantræer og Gyvel er også indført og vokser overalt, men skal nu væk, så på turen rundt ses skilte med advarsler for udlægning og sprøjtning med gift og cyanid. Derfor er de store Nationalparker nu omgivet af hegn op til 4m, i håb om at bevare en smule af de oprindelige arter.

Kea Papegje NZ Hans Rytter

Kea papegøje. Foto: Hans Rytter

De mest almindelige fugle, vi har, kendes også her, Gråspurv, Solsort, Gulspurv, Stillits o.l. De lidt sjovere arter Kea papegøje, Pipit (minder om engpiber med flot hvid øjenbrunstribe) Albatros ; Blue Penguin og South Island Kakako findes også på øerne, dog er det længe siden Kakako´en er set, så der er udlovet en dusør på $ 10.000, hvis man finder den. Rytter kiggede godt og grundigt, men uden held. En smuk Sort Stylteløber fik Rytter både set og taget billede af. Smukt. Dem er der ikke mange tilbage af, omkring 70 stk. De hybricere på den brogede Stylteløber, så langsomt forsvinder den Sorte Stylteløber helt.

Black Stilt NZ

Sort Stylteløber. Foto: Hans Rytter

En forstenet skov, mærkeligt fænomen. New Zealand ligger ved 2 kontinentplader og tidligere har der været vulkanudbrud. Lava og aske har så dækket en hel skov, som i tidens løb er forstenet. Et billede viste os en forstenet knækket træstamme.

Huler med Glowworms, som indeholder fosfor lyser som små stjerner i natten, skilte med gamle Skandinaviske navne, fåreklipning, søer med svovldampe, lykkesten af Jade, kinesiske turister og uvejr med regntunge skyer, jo Rytter var hele vejen rundt.

Spændende. Men samtidig en rystende oplevelse at høre, hvordan miljøet behandles med sprøjtning fra fly, med gødning og gift for at bekæmpe de arter, man selv har indført. Konklution af indsatsen for den oprindelige natur: for lidt og for sent.

Tak for en interessant aften.

/Tekst: Ella Mikkelsen

##