Norsk Fiskeørn på besøg

Af Freya Mørup-Petersen

Det var en dag med et ret diffust træk, så min farfar Henrik Mørup-Petersen og jeg tog til Tryggelev Nor for at se, hvad området havde at byde af. Fugleværnsfonten havde en arrangeret tur på Naturens Dag til det store fugleskjul, så der var masser af naturinteresserede folk i alle aldre. Fugleskjulet var fyldt helt op, og der var masser at se på, heriblandt over 200 Spidsænder, de sædvanlige Sølvhejrer, samt Rovterner og Fiskeørne, som man endnu kan nyde synet af, før de trækker mod syd.

Langeland 50

Norsk ung Fiskeørn i Tryggelev Nor den 12. september 2021. Foto: Freya Mørup-Petersen

Og lige præcis Fiskeørnen var nok dagens mest eftertragtede fugl. Fra fugleskjulet kunne der ses hele tre fugle, som jagede over Tryggelev Nor til alles store glæde. Især en yngre Fiskeørn var i rampelyset, da den gang på gang dykkede ned i vandet efter fisk. Dog lykkedes det ikke Fiskeørnen at fange andet end et par vandplanter af og til, og efter mange forsøg måtte jeg og resten af publikum konkludere, at denne Fiskeørn ikke var særlig god til at fiske. Til gengæld kom den helt tæt på fugleskjulet, så alle kunne se dens fiskeforsøg på nært hold. Jeg selv havde taget kameraet frem og fotograferede løs.

Da jeg kom hjem, var der billeder nok at sortere og redigere i, ikke mindst fordi jeg havde været godt i gang med at fylde kortet op med billeder af Fiskeørnene. Det var først der jeg opdagede, at den unge Fiskeørn var ringmærket med farve og metalring, og da jeg kiggede nærmere på farveringen, kunne jeg aflæse dens nummer: S1.

Jeg blev nysgerrig og besluttede mig for at melde den ind til Ringmærkningscentralen for at finde ud af mere omkring denne Fiskeørns færden. Få timer senere den dag fik jeg en tilbagemelding, og her fik jeg oplyst alt, hvad der var værd at vide.

Denne unge Fiskeørn var ringmærket i reden på en hemmelig lokalitet i det sydøstlige Norge ikke langt fra den svenske grænse. Det var en han, og den var ringmærket to måneder, før jeg så den. Henrik Mørup-Petersen oplyste at rovfugle ofte blev ringmærket, når de var fire uger gamle, og Fiskeørne var flyvefærdige, når de var 7-8 uger gamle. Med de informationer kunne jeg regne ud, at denne Fiskeørn var tre måneder gammel og havde på under en måned trukket ned til Langeland, hvor den har slået sig ned i Tryggelev Nor for at raste, inden den fortsætter på træk mod Vestafrika. Det gav også mening i forhold til, at den ikke havde meget erfaring i at fiske, men det finder den forhåbentlig ud af.

Det er fascinerende, at man på grundlag af et foto så hurtigt kan finde ud af en fugls oprindelse.