Nytårsbirdrace

Af Søren Gjaldbæk

Jul og nytår er traditionernes tid - en af de måske knapt så udbredte er Nytårsbirdrace, som arrangeres af DOF’s feltudvalg. Man kan læse om racet og reglerne her, men i pixibogsform går det ud på at registrere - det vil sige se eller høre - så mange arter som muligt fra den 1. januar kl. 0.00 til 1. januar 23.59.59 - kort sagt i løbet af det første døgn i 2023. For at en art skal tælle, skal den indtastes i DOF Basen inden 1. januar 23.59.59. Man opfordres til at bruge DOF Base-appen, så kan man følge stillingen undervejs. Vinderen er den, der registrerer flest arter. Der er præmier til dem, der vinder på landsplan.

141222tegning

Fra et tidligere birdrace, hvor man kun måtte gå og ikke bruge kikkert. En deltager på vej hjem fra en tur i Odense-området med 60 arter i bogen og 10 vabler på futterne. Med cykel og kikkert må det resultat nok kunne forbedres. Klimaklassen kan vel vindes med omkring 80 arter, i den åbne klasse skal man nok have op mod 100 arter. Tegning: Kåre Gjaldbæk.

Der konkurreres i to kategorier - en åben klasse, hvor alle transportformer, der ikke kommer i karambolage med landets love er tilladte - og en klimaklasse, her må man kun gå, cykle eller bruge offentlig transport. Deltagere i Klimaklassen skal skrive ”Klimaklasse” i turnoterne, når der indtastes i DOF Basen.

141222sortstenfaj

Deltager man åben klasse og har en bil, skal man - blandt andet - sørge for at komme forbi et sted med mange vadefugle. Sortgrå Ryle og Stenvender er fine arter at få med. Foto: Flemming Agner Jørgensen.

DOF Fyn har tit blandet sig i toppen - det håber vi også bliver tilfældet i år. For at få flere DOF Fyn’ere til at deltage, giver DOF Fyn et gavekort på 300 kr. i såvel den åbne klasse som i klimaklassen til de medlemmer af DOF Fyn, der registrerer flest arter indenfor DOF Fyns område i de to klasser.
Vi håber, at mange vil deltage og ønsker alle god kamp!