Plastbirding.dk

Nys ankommet til engene ved Broby kunne jeg konstatere, at der var godt med fugle. Jeg havde planlagt at forfatte en lille tekst til hjemmesiden inspirereret af Søren Gjaldbæks fine beretninger fra felten.

Indrømmet - jeg blev lidt skuffet, da det viste sig, at den eneste LEVENDE fugl var en Hættemåge, der tilmed så en anelse sløj ud. Men i stedet for at stå og mukke over, at den fynske natur er så ringe, at fuglene ikke gider øen mere, prøvede jeg på at se muligheder. Hvem gider iøvrigt læse om så meget elendighed - og så lige op til nytår?

Tænk positivt! Formanede jeg mig selv.

DSC 0764

Hættemåge i selskab med det nye sort inde for ornitologi: Plastfugle!

Jeg satte kikkerten for øjenene.

Den "fynske Gejrfugl" i skikkelse af en Hættemåge svømmede fortsat alene og udryddelsestruet rundt på den oversvømmede eng. Den kunne nu godt have valgt et mere passende sted at lægge sig til at dø end lige i Erling Bonnesens baghave. Men sådan er naturen. Uden pli og altid til besvær. 

Men det var ikke mågen, der trak min opmærksomhed. Engen var et sandt mylder af fugle. Sådan kan vi lide det. Men det var plastfugle!! Plast-Sædgæs, Plast-Krikænder og Plast-Gråænder svømmede og græssede side om side. Nå, ja  - og den stadig levende - Hættemåge. Den havde jeg gerne byttet for en Amerikansk Plast-Krikand.

Men midt i al elendigheden var der dog et lys. Hvilken glæde at opdage at DOF Fyn fortsat har en fremtid, selvom fuglene forsvinder. Vi skal bare tænke ud af boksen - som man siger.

En helt ny fornemmelse var det, at stå ud af bilen uden at alle fuglene lettede.  Endelig fugle der var ligeglade med "ørneprøven", løsgående hunde, kitesurfere og syngende pigespejdere. En sand fornøjelse. Nu forstod jeg pludselig meget bedre begrebet "plastic change". Her var sandelig tale om en forandring.

Jeg var overbevist. Plastfugle er HOT! Levende fugle er NOT!

Nå, ja vi skal måske vænne os til at se mere på rastende fugle i fremtiden, hvis det hele skal være af plast. Fugletrækket vil nok ikke være det samme. Jeg ved ikke, hvor langt man kan kaste en Plast-Sædgås mod syd i en kold norden-medvind fra Dovns Klint? Til gengæld kan man måske fortsat indtaste sine observationer?  Nu bare i plastbasen.dk. Det handler om at se mulighederne. Det har vi nok været for dårlige til i DOF. 

Jeg sænkede kikkerten igen. Jeg var måske alligevel ikke helt klar til de nye tider. Jeg kørte i al fald slukøret hjem mod Odense med en halvsløj Hættemåge i notesbogen. Plastbirding er sikkert fedt - man skal bare lige vænne sig til det.

En stille undren over engens lokkefugle kom til mig på vej hjem. "Sædgås er da fredet på Fyn?...... Nå, i mørke er alle gæs grå."

/Esben Eriksen