Prognose uge 12 og 13

Af Esben Eriksen og Søren Gjaldbæk.

På opfordring kaster vi os ud i det udfordrenede projekt, som det er, at komme med en prognose for, hvad de næste par uger kan tænkes at byde på på fuglefronten, herunder forslag til feltaktiviteter. Vi har før taget fejl, og det gør vi sikkert igen!

 Vinteren er en kæmpe, der ikke sådan lige lade sig jage på porten, men nu sker det. Regn og blæst satte sit præg på uge 11's  begyndelse og det må jo til.  Skimmer man ned over en langtidsprognose, så er det svært at udpege den store trækdag. Det bliver lunere, så nu kommer der skub i sagerne. Det gælder om at holde sig klar. Spørgsmålet er hvornår? Kigger man en anelse mod syd, så varsles der om 17-18 grader i Hamborg fredag og lørdag denne uge, så foråret er ikke langt væk. Rådet må være at være klar på alle opklaringer. Mange fugle skal afsted. 

Uge 12 ser ustadig ud, men inden ugen er omme vil alle der bare komme en anelse i felten have hørt eller set Sangdrossel, Hvid Vipstjert og formentlig Gransanger. Det er tre arter, som må stå i hobetal og vente på det spæde forår. Får vi kraftige vestlige, så kommer der også Sortrygget Vipstjert. Kig de Hvide Vipstjerter godt igennem.

140323vipese

Hvid Vipstjert er her midt i uge 11 set flere steder - på Horseklint trak 7 den 15. marts. Foto: Esben Eriksen.

Sortstrubet Bynkefugle og Rødtoppede Fuglekonger må også dukke op. Dagen efter en tørvejrs nat må de kune findes på forårtrækstederne som Fyns Hoved, Enebær Odde, Flyvesandet og Hou Nordstrand, men Sydlangeland kommer nok også på banen med de to arter. Den Sortstrubede er let at finde grundet sin adfærd, da den færdes i det åbne i toppen af urter eller i toppen af lave buske. Rødtoppet Fuglekonge skal findes ved at sætte kikkerten på alt småt, der bevæger sig i buske og krat. Den er ikke nær så knyttet til gran som Fuglekonge. så den findes lige så ofte i løvtræer. Kendskab til stemmen er en stor hjælp. Find stemmen på Xeno-canto - det er lektierne til uge 12.

140323rodtopsg

Rødtoppet Fuglekonge - de sætter sig ikke altid så fint. Den næste måneds tid er de "lette" at finde på trækstederne. Foto: Søren Gjaldbæk.

Rovfugle- og Tranetrækket får det svært i uge 12, men byder der sig en opklaring, så skal Musvåger og Røde Glenter afsted. Mon ikke Rørhøg er meldt fra mindst en håndfuld lokaliteter inden vi er ude af uge 12. Kommer der opklaring og østlige vinde, kune det give et pænt Tranetræk. Det er igen foråstrækstederne, man skal vende sig mod. Traner vil dog kunne dukke op på himlen over alt. Det er en god idé at skærpe opmærksomheden over middag, da flokkene skal nå frem fra Nordtyskland. Boligbirderne skal kikke op - der er god mulighed for en ekstra art til listen. Boligbirdere med trang til at få lidt - for deres lokalitet - usædvanlige arter på listen, kan med fordel dyrke lidt aften/natlyt - især på stille lune aftener - her kan Pibe- og Krikand, Blishøne, Rørhøne (Grønbenet) og Vandrikse måske trække forbi - tjek flugtkaldene på Xen-Canto.

140323traneese

Traner på træk - hold øje med perioder med østlige vinde. Foto: Esben Eriksen.

Ederfugletrækket begynder at tage form. Her er det Sydlangeland, der løber med opmærskomheden, men alle steder, hvor der Ederfugle kan der også være en Kongeederfugl. Det er nu den skal findes. Ederfugletjek vil blive belønnet med forbiflyvende Splitterne. 

Masser af regn i uge 11 gav vand på alle enge, og der er masser af svømmeænder at kigge igennem. Amerikansk Krikand må være et bud på en amerikaner, men også Amerikansk Pibeand er set flere gange i det fynske i marts, sjællænderne har længe haft fornøjelsen af en i bunden af Isefjorden. Sorthovedet Måge ankommer nu. Tjek måger på marker og oversvømmelser. Mågekolonier ved foreksempel Birkum, Siø og Botofte er også gode bud, også Mellemstykket og Gyldensteen kunne være muligheder.

Mon ikke en spirrende fynsk bestand af Skestork skal udbygges i år, der må dukke Skestorke op hist og pist. Siø, Vejlen, Føns Vang, Tryggelev Nor, Bøjden Nor og Odense Fjord området er oplagte steder at tjekke. 

140323blahalsese

Sydlig Blåhals - den dukker nok op sidst i marts, sidste år var det den 24. marts på Bispeenge. Foto: Esben Eriksen.

Kigger vi længere frem  må vi sidst i marts forvente ankomst af arter som Sorthalset Lappedykker - (Føns Vang eller Mellemstykket kunne være bud på lokalitet), Atlingand, Fiskeørn, Lille Præstekrave, Brushane og måske en tidlig Havterne. Sydlig Blåhals kan også dukke op. Svalerne må vi nok vente til april med, selv om de første Land- og Digesvaler af og til dukker op sidst i marts.

Vi vender tilbage med nye gæt om et par uger.