Punkttælling - Sen yngletid

Af Jens Peter Bech

Ved udgangen af april slutter perioden for punkttælling af de tidligere ynglefugle. Punkttælling for de sene ynglefugle starter dagen efter, og skal foretages i perioden 1. Maj til 15. Juni.

 240424 jpbgulvip Gul vipstjert er en af de fugle man ville kunne observerer i forbindelse med punkttælling af de sene ynglefugle. Foto Benjamin Bech

Punkttællingerne er et vigtigt redskab til overvågningen af den danske fuglebestand. Som punkttæller opretter man en rute på 10 eller 20 punkter som man i den samme periode år efter år laver optællinger fra. Herigennem kan man så følge udviklingen af bestanden gennem årene.

240424 jpbkortPunkttællings ruter fra 2023 for de sene ynglefugle. Kilde Dofbasen

 

Kortet herover viser punkttælling ruterne fra 2023, hvor der i alt var 31 ruter, som var to mindre end året før. Den udvikling skulle vi gerne have vendt.

Hvis du synes det kunne være spændende at blive punkttæller, kan man finde mere info på Punkttællingprogrammet. Samme sted findes også en vejledning til, hvordan man kommer i gang som punkttæller: Vejledning for punkttællere.

Hvis man har flere spørgsmål eller gerne vil tilmelde sig punkttællingen, kan man kontakte den lokale punkttællings koordinator:

Henrik Kingo Andersen
E-mail: kingoand@webspeed.dk 

Eller den overordnede koordinator for punkttællingerne:

Kontakt DOF v/Thomas Vikstrøm
e-mail: thomas.vikstroem@dof.dk
telefon: 33 28 38 22,
Fuglenes Hus, Vesterbrogade 140, 1620 København V