Rapport fra DOF Fyns træktur til Dovns Klint

Af Bjarne Larsen

DOF fugletur lørdag den 9. oktober, kl 8:00, Dovns Klint. Turledere: Ella Mikkelsen og Henrik Kalckar.

Vækkeuret var indstillet til tidlig vækning lørdag morgen, da der er en god times kørsel fra bopælen i Odense til Sydlangeland. Det var dog med en vis skepsis og begrænset forventning, jeg startede ud lidt i kl. 7, idet det naturligvis var mørkt, men også en del tåge indhyllede det midtfynske landskab, hvilket ikke lovede allerbedst. Da jeg havde paseret Rudkøbing ved halvotte tiden lettede det meste, og der var et næsten magisk landskabsscenarie, da solen viste sig som en rød kugle lige over horisonten over Storebælt, og en let lav dis stod tilbage over markerne. Virkelig nogle smukke minutter.

101021dovnstur1

Det blev svært at finde en parkeringsplads - billedet er taget fra Dovns Klint. Foto: Bjarne Larsen.

Vel ankommen til parkeringspladsen ved Dovns Klint blev jeg noget overrasket over alle de morgenduelige folk, der var stået tidligt op og allerede var ankommet. Børge Langkilde stod allerede og var i gang med sin undervisning af en gruppe kursister (glemte at spørge hvor tidligt de var mødt ?).

101021dovnstur2

Der var også trængsel på klinten. Foto: Bjarne Larsen.

Vejret var nu i sin bedste version, en helt blå himmel med en let vind der ikke føltes videre kold da solen allerede var begyndt at afgive varme. Allerede ved første kig sås 3 Røde Glenter over skoven i stik nordlig retning, så det lovede jo godt.

I den første times tid var det mest småfugle og nogle flokke af duer, heriblandt Hulduer, der sås på himlen. Snart begyndte også flere Røde Glenter at dukke hen over Vesterskoven i retning mod Bagenkop. Disse blev ved at dukke indtil midt formiddag, hvor Musvågerne begyndte at tage over. Flere store flokke blev ved at komme og stod cirklende i vestlig retning. Et meget imponerende syn. Desværre var afstandene for store til fotografering. Jeg havde ellers håbet lidt på et par gode billeder. Jævnt hen over dagen sås også andre rovfugle. Spurvehøge, der blev moppet af nogle Råger, Tårnfalke og en enkelt Rørhøg. I skrivende stund har jeg tjekket DOF Basen og konstateret, at det er meget store antal, der er observeret af mange forskellige arter denne lørdag. Udvalgte træktal ses til højre.

101021dovnsturmus

En gang imellem var der dog fugle, der lå og kredsede over skoven ved parkeringspladsen. Foto: Bjarne Larsen.

Som relativ nybegynder på dette område var det virkelig en stor oplevelse at se alle disse fugleflokke på træk. For mit vedkommende er det første gang, jeg har set så store flokke af Musvåger. Når så også vejret viser sig fra sin allerbedste side, fås det næsten ikke bedre. Meget inspirerende.

En stor tak også til Ella og Henrik for at dele ud af deres viden undervejs.