Referat af langtur til... Kongens Mose og omegn 29. januar 2023

Af Kristoffer Hansen

12 deltagere inklusive turleder Michael Mosebo var med på dette års langtur til…, denne gang til det sønderjyske. Man skulle tidligt ud af fjerene for at nå mødestedet ved Kongens Mose kl. 07:30! Årsagen til det tidlige mødetidspunkt var, at de Blå Kærhøge ses flyve fra fælles overnatning i Kongens Mose ved solopgang. I det følgende gennemgås de besøgte lokaliteter, og hvad de kastede af sig af gode fugle. Ikke alle arter er hverken medtaget eller optalt.

060223mmjfolk

Deltagere fra DOF Fyns tur til Kongens Mose og omegn. Foto: Michael Mosebo Jensen.

Kongens Mose
Vi mødtes ved parkering i den nordlige del af Kongens Mose ved parkering på sidevej til Galgebakkevej (55°01'31.4"N 8°56'46.8"E). Herfra gik vi til udsigtsplatformen (55°01'14.6"N 8°56'36.3"E) med kig henover Kongens Mose fra nord. Pga. opvækst af birk og pil er det ikke mulighed at se vandfladerne fra denne platform. Første stop gav Sangsvane, Blisgås, Blå Kærhøg 28! fra overnatning, heraf mindst 12 hanner, Trane 38, der fløj op fra mosen i flere flokke. Nogle deltagere så Stor Tornskade i toppen af et krat, men den var desværre som sunket i jorden, da de øvrige deltagere nåede frem.

060223tranemmj

Traner over Kongens Mose på en grå morgen. Foto: Michael Mosebo Jensen.

Draved Skov
Vi gik i samlet flok ind i Draved Skov fra parkering på skovvej (55°00'58.7"N 8°58'01.5"E) tæt ved hvor Michael Mosebo i 2021 så både Lille Flagspætte og Mellemflagspætte samtidigt! I Draved Skov kunne nydes Sortspætte, som de fleste deltagere fik både set og hørt, syngende Huldue og flere Store Flagspætter og ca. 15 Spætmejser. Nogle af deltagerne fik også set Grønspætte.

Margrethe Kog og Vidåslusen
Efter skovturen kørte vi ud på grænsevejen syd for Margrethe Kog og Saltvandssøen (54°54'34.4"N 8°39'15.1"E). Herfra var der et godt overblik over engene i Margrethe Kog øst for Saltvandssøen. I selve Saltvandssøen var der kun få fugle, mens de oversvømmede enge øst for Saltvandssøen husede især mange ænder, hvoraf Pibeand var den mest talrige med tusinder af fugle så langt skopet rakte.
Af de ænder, der kunne tælles tæt på vejen, var 15 Knarænder, 11 Skeænder og 10 Spidsænder. Havørnene imponerede med hele 5 fugle på den danske side og 3 på den tyske samtidigt. Desuden sås Vibe 150, Pibesvane 3, Sølvhejre og gammel Vandrefalk på en pæl langt væk. På vaden var der dog godt med vadefugle. Der taltes bl.a. 70 Strandhjejle, 9 Islandsk Ryle, 2 Stenvender og 40 Lille Kobbersneppe.

060223tajgacld

Tajgasædgås - ikke videre almindelig i det sønderjyske. Foto: Claus Dalskov.

Turens vel bedste fugle, der vist kun sås af få deltagere, var 2 overflyvende gæs, der dog først blev bestemt på Claus Dalskovs fotos senere. Billederne viste 2 Tajgasædgæs. Sædgås, der nu er spillet i 2 arter, Tajgasædgås og Tundrasædgås er ikke almindelig i Sønderjylland og af de 2 arter, er Tajgasædgås den mest fåtallige med kun 3-4 fugle observeret i DOF Sønderjyllands område i 2023.
Turens mest spændende observation, efter undertegnedes mening, var 3 Oddere, der sås i Rickelsbüller Koog. Desværre gik de på land og valgte at forsvinde ind i rørskoven, så ikke alle nåede at se dem. Efter Margrethe Kogs havørne- og andebonanza var der mere fredelig ved Vidåslusen og i dagligreservoiret. På forlandet var der dog 2 Sølvhejrer.

Ballum Sluse
Fra digekronen ved parkeringen ved slusen (55°07'47.2"N 8°41'08.3"E) var eneste nævneværdige en flok på 70 Bjerglærker på forlandet. I flokken af Bjerglærker var der desuden lidt Bjergirisker med.

060223traelinskovcld

Træløber. Lindet Skov. Bemærk kort næb, kontrastrigt skaft på halefjerene og stort hak i det lysebrune vingebånd. Foto: Claus Dalskov.

Lindet Skov
Sidste stop var Lindet Skov, parkering ved 55°11'30.5"N 8°57'45.7"E. Målet var at få Fyrremejse på årslisten. Herfra gik vi en god tur ad skovvejene til vestligste del af Lindet Skov, hvor Fyrremejse blev hørt af samtlige deltagere med sit karakteristiske hæse kald ”dææ-dææ-dææ”. Udover Fyrremejse sås/hørtes også Træløber (ved parkeringen), Sortmejse, Topmejse, Havørn 3, Trane, Sortspætte og 15 Lille Korsnæb.
Undertegnede var særlig glad for den almindelige Træløber, da den på Fyn slet ikke længere er så almindelig endda, da den korttåede efterhånden er totalt dominerende, i hvert fald i Odense-området, hvor jeg kun har kendskab til ret få lokaliteter for Træløber, mens Korttået træløber findes overalt.
Alt i alt en vellykket tur med god stemning og helt sikkert en del årsarter til mange, herunder undertegnede. En stor tak til alle deltagerne og til Michael Mosebo for at lede turen.