Ringmærket Munk

Af Jane Ditzel

Den 11  december 2023 dukkede en hun Munk ganske uventet op i min have. Det var i sig selv et særsyn på den tid af året, og at den tilmed var ringmærket, gjorde det ikke mindre spændende.

120224munkjd

Munk, Frellesvig. Noget af ringen kan aflæses. Foto: Jane Ditzel.

Nu gik jagten ind på at få læselige billeder af ringen, hvilket ikke er helt let, da ringen på så lille en fugl selvfølgelig er - ja meget lille. At indskriften går hele vejen rundt på ringen, gør det ikke nemmere.
Jeg kunne ikke aflæse noget brugbart, men lagde billeder på Langelands Fugle og DOF Fyn i håb om at andre mere erfarne ringaflæsere kunne tyde den.

120224munk1jd

Munk, Frellesvig. Noget andet af ringen kan aflæses. Foto: Jane Ditzel.

Jacob Sterup kunne tyde, at der måtte stå HELGOLAND GERMANIA – altså var den ringmærket i Tyskland. Men uden selve nummeret var det ikke muligt at få yderligere oplysninger.
Munken blev heldigvis i haven, og jeg fik flere billeder af den og ikke mindst ringen fra andre vinkler, så jeg til sidst næsten kunne stykke et nummer sammen. Der manglede et ciffer, men tænkte at de måske på ringmærkningscentralen kunne regne ud/gætte, hvad det manglede ciffer kunne være, så jeg sendte oplysninger ind sidst i december, og fik ret hurtigt svar tilbage.
De kunne bekræfte HELGOLAND GERMANIA, men ikke mere – ærgerligt.
Og munken havde tilsyneladende forladt haven. Men den 28 januar 24 dukkede den op igen, og denne gang vendte ringen lidt anderledes, så jeg ved hjælp af både gamle og nye billeder – bl.a. ved at se cifrenes placering i forhold i bogstaverne – kunne stykke et helt nummer sammen.

120224munk6jd

Munk - prøver den at finde en ven? Foto: Jane Ditzel.

Samme dag sendte jeg de nye oplysninger ind, og den 15. februar kom der svar tilbage:
Munken – alder 1k - var ringmærket af Johannes Amshoff den 22 august 2023 i Münster, som ligger lidt nord for Dortmund.
Jeg fandt den altså 5 måneder og 6 dage efter den var blevet ringmærket – 391, 3 km fra ringmærkningsstedet.
Jeg har ikke set munken siden den 28 januar, men holder naturligvis øje med, om den igen viser sig i haven.
Jeg har flere gange været heldig at kunne aflæse ringmærkede fugle, og det giver altid en ekstra dimension at få fuglens historie også.