Ringmærkningstur med Keldsnor Fuglestation

”Har du set en vild fugl i øjet? Da vil du vide, at hun er en flygtning fra dit eget hjerte” Denne mindre omskrivning af Martin A Hansens ord passer ganske fint med den oplevelse, det var at følges rundt med Michael Bjerrgaard på hans ringmærkningsrunder.

Michael Bjerregaard piller en Gransanger ud af nettet, Esther og Alfred kigger på. Foto: Esben Eriksen.

Det havde man lejlighed til søndag den 22. september. Det var en fantastisk sensommerdag med høj sol og svag sydøstenvind. Første tur var klokken otte, yngste deltager var 6 år, alderen på den ældste kendes ikke, men det var, hvad dette angår, en gennemsnitsdoffer. De mest ihærdige - også de yngste - blev hængende til klokken tolv.

Man lærer at håndtere fuglene, Esther med Gærdesmutte og Alfred med Rødhals. Foto: Esben Eriksen.

Der ringmærkes i området ned til Keldsnors vestligste hjørne, der er både krat og rørskov, denne dag var det krattene, det gjaldt. Her var rig lejlighed til at få nærkontakt og øjenkontakt med forskellige småfugle. Michael formidlede om fuglenes træk, deres alder, køn og levevis. Alt sammen fortalt i børnehøjde, så de yngste deltagere på 6 og 9 år fik udbytte af det. Michael instruerede roligt og tålmodigt næste generations ringmærkere.

Gærdesmutte får lidt nus og venlige tanker med på den videre rejse. Foto: Esben Eriksen.

At stå med en Gransanger, Rødhals, Blåmejse, Gærdesmutte for ikke at nævne dagens talrigeste art Jernspurv er en stor oplevelse, og det gør jo ikke noget at komme i skole mandag morgen og spørge natur-teknologi læreren, hvordan man kender forskel på en ung og en gammel Jernspurv alene på øjenfarven. Eller, som de erfarede det, at Blåmejser er nogle aggressive og hidsige fyre, som hakker efter de andre fugle.

Ung og gammel Jernspurv - den gamle har røde øjne. Foto: Esben Eriksen.

Efter et par runder ved nettene lagde turdeltagerne vejen forbi Dovns Klint, hvor DOF Fyn var vært ved rundstykker og kaffe til glæde for turdeltagere såvel som for de tilfældigt fremmødte fuglekiggere fra nær og fjern.

Søren Bøgelund tester rundstykkerne. Foto: Esben Eriksen.

##