Rødtoppede Fuglekonger i Morud Skov - Velsagtens Fyns bedste lokalitet for arten

Af Anton Markvard

Inden for det seneste år har Morud Skov markeret sig som et af de bedste steder at se Rødtoppet Fuglekonge på Fyn. Lokaliteten har sågar sat danmarksrekord for højeste antal, vel og mærke uden for træktiden.

IMG E4620

I uge 12 sidste år brugte jeg mange timer efter skole på at tjekke Langesø-egnens oplagte lokaliteter igennem for Rødtoppet Fuglekonge. Alle lokaliteterne skuffede, så sidst på ugen besluttede jeg mig for at prøve Morud Skov. Dét viste sig at være en god beslutning. Allerede første gang jeg cyklede igennem Morud Skov - det var den 23. marts - hørte jeg min første Rødtop, og over de næste uger voksede antallet støt:

Den 28. marts: 4 stk.
Den 22. april: 6 stk.
Den 24. april producerede Morud Skov hele 14 stk., hvilket var fyns- og danmarksrekord for Rødtoppede Fuglekonger samlet på ét sted uden for træktiden.
Alle Rødtoppede Fuglekonger jeg har set og/eller hørt, har befundet sig ret koncentreret i den østlige del af skoven.

IMG E4559

99% af gangene opdager man de Rødtoppede Fuglekonger på sangen. Sangen og kaldet består som hos fuglekongen af høje toner, der kan være vanskelige at høre, specielt af ældre mennesker. Du kan lytte til dens sang og kald her, og teste om du er blevet for gammel. Foto: Anton Markvard

Det er min opfattelse, at de Rødtoppede i Morud Skov er kommet lidt sløvere i gang her i 2023 end sidste år. Indtil videre i år har jeg "kun" haft 8 stk. (3. maj), og nu er vi næsten 2 uger efter det tidspunkt, hvor der sidste år var 14 stk. Til gengæld er det ikke kun i Morud Skov, at det i år er lykkedes mig at finde Rødtoppet Fuglekonge her på Langesø/Morud-egnen.
Den 5. april hoppede jeg på cyklen og brugte et par timer på at lave en tælling af Rødtoppet Fuglekonge i området. Det blev til 3 stk i Morud Skov, 4 stk langs Stavids Åen ved Bredbjerg, 1 ved Langesø Golfklub og 2 ved Langesø Dyrehave. 10 stk i alt.

Ved Langesø Stjernebjerg havde jeg den 3. maj også en syngende Rødtoppet Fuglekonge under løbeturen i idrætstimen!

DSCNE1490

Rødtoppet Fuglekonge ved Langesø Stjernebjerg. Denne er fra den 20. juni 2022. Foto: Anton Markvard

Det er min erfaring gennem de Rødtoppede Fuglekonger i Morud Skov, at de er mest vilde med 5-10 meter høje nobilisgraner, nordmannsgraner og gamle høje rødgraner. De søger også gerne over i noget løv. 

Sidste år var der ingen efterårs-rødtopper i Morud Skov, så det bliver spændende at se, om der kommer nogle til efteråret her i 2023. Det bliver ligeledes spændende at se, om rekorden fra sidste kan slås. Det kræver, at der bliver fundet 15 fugle.