Russisk Bligås i Neverkær

Af Esben Eriksen

Luftrummet er frit, og det er vel kun os mennesker som art, der har et behov for at dele verden op i lande. Fugle kender ikke til landegrænser. For en Blisgås er Danmark vinterkvarter og Rusland yngleområdet. 

Blisgas

Fredag den 4. marts kl. 13.00 stod der netop en Blisgås foran mig - og den var halsmærket. Jeg skyndte mig, at få fisket kameraet ud af bagagerummet og tog en stribe billeder af fuglen - ud fra billederne kune jeg aflæse ringen til G5Y. Først kl. 19.00 samme aften fik jeg indtastet den på fuglering.dk. Mikkel Lausten fra Statens Naturhistoriske Museum skulle måske lige have afhørelsen med i X-Factor? I al fald tikkede der en mail ind netop som Blachmans drengegruppe, til mine børns store ærgelse, måtte forlade programmet.  Mailen var ret kort: "Hej Miti, så er der gås!" 

Miti er en tidligere topangriber i OB, og blev mit kælenavn under min udstationering i København, hvor jeg igennem flere år "bombede" for Uterslev Mose birder-holdet. Dejligt, at København ikke glemmer sine helte. Men det var nu hverken X-Factor eller mine ungdomsminder, der var motivationen for denne artikel, men bemeldte Blisgås med halsring. 

Bliskort

Det viste jeg at være en flot russisk fyr, der var var ringmærket på den russiske ø Kolguev beliggende i Barentshavet. Her er G5Y formentlig blevet fanget mens han havde mistet sin flyveevne under fældning. Han var allerede på det tidspunkt en adult Blisgås. Vi ved således ikke, hvor gammel han er, men vi ved, at han var på Kolguev den 2. august 2021 kl. 14.00 og i Neverkær Mose på Fyn den 4. marts kl. 13.00 den 4. marts. Blisgåsegasen har altså mindst trukket 2.500 km sydvest. Da han sikkert har været et smut i Holland eller Tyskland, så er hans rejse endnu længere. En tur han flyver to gange om året. 

Lige nu er er G5Y ved at fylde energidepoterne, så han er klar til at tage turen endnu engang - formentlig uden stop undervejs. Fugle er fantastiske og næsten lige så fantastisk er den internationale fugleovervågning, der sker af vores trækfugle.

Det er i den forbindelse på sin plads, at rose det altid høje serviceniveau, som museet leverer. Hermed en opfordring til at aflæse fugle og taste observationerne ind på på fuglering.dk.