Se Vandrefalkeungerne før de flyver

Lige nu kan Vandrefalkeungerne på Fynsværket opleves, før de forlader redekassen. Det kan ikke vare mange dage, før de flyver, og ungerne er i fuld gang med flyveøvelserne. Kassen er placeret på østsiden af den store hvide/grå firkantede bygning, hvorpå der står "Energi Fyn". Parkering er muligt op ad hegnet på samme side som værket. Sørg for at at parkere, så personalet på værket og anden trafik ikke generes. 

Vandre

Stillbillede fra videooptagelse. Foto: Esben Eriksen

Sidste år fik parret 3 unger, hvoraf den ene døde efter de var fløjet fra reden. I år har parret igen tre unger, men modsat sidste år, hvor de ynglede skjult på modsatte side af værket, så er der nu fuld underholdning for pengene, når ungerne tigger føde fra de gamle fugle eller blot fordriver tiden med at træne til den første flyvetur. Alt sammen kan opleves fra offentlig vej.

I nedenstående 5 minutter lange video kan du opleve en morgenstund ved kassen. Videoen er optaget onsdag den 3. juni 2020 kl. 08.30, hvor jeg har filmet falkene med mobiltelefon gennem mit teleskop. Fokus er ikke helt optimalt hele tiden, men man får et indtryk af livet i kassen. I begyndelsen ses en unge, men den får snart øje på en af de gamle og begynder at kalde. Den gamle fugls skygge ses et par gange, ligesom der er et klip med den gamle fugl, der sidder på bygningen nær kassen. Der var ikke bytteaflevering de 20 minutter, jeg kiggede på fuglene.

Medbring som minimum kikkert og gerne et teleskop, hvis du vil "helt ind i kassen". Når ungerne er fløjet af, vil de måske fortsat overnatte i kassen en tid, men der er ingen tvivl om, at det bliver sværere at følge med i deres liv, når de først er fløjet fra reden -  og det gør de nok inden for de næste dage.

Tekst: Esben Eriksen