Lørdag den 8. maj er Trækfuglenes Dag

Af Esben Eriksen

Lørdag den 8. maj fejres trækfuglene verden over med World Migratory Bird Day. Og fuglenes træk er fantastisk! Mere end 2.000 af verdens 11.000 arter fortager kortere eller længere rejser mellem deres yngleområder og vinterkvarterer. Da verden lukkede ned, var fuglene et kærkomment lyspunkt, og de fik mange mennesker til at fatte interesse for naturen og ikke mindst netop fuglene. I morgen fejrer vi dem.

esehav 1

Havternerne er berømte for deres træk fra Arktis til Antarktis tur-retur. Foto: Søren Gjaldbæk

Blandt fuglene er trækfuglene nogle af de mest imponerende. Tænk på Havternens træk fra Arktis til Antarktisk. Eller tænk på Imbone, den Lille Kobbersneppe, der rastede i Keldsnor og gjorde turen videre til Senegal. Husk på, Keldsnor var blot et stop på rejsen fra Sibirien til Vest Afrika. De Små Kobbersnepper, der yngler i Alaska er endnu mere imponerende, de flyver turen fra Alaska til Australien non-stop.

De små fugle kan også være med. I sidste weekend var jeg i Skagen, og her fangede Skagen Fuglestation en Gærdesanger, men fuglen var allerede ringmærket. Den 19. marts blev Gærdesangeren mærket i Eilat, Israel . Allerede den 2. maj var den nået til Skagen. Gærdesangeren havde fløjet 3651 km i fugleflugtslinje, hvis den altså valgte den korteste rute.

Gaerdesanger Grenen 2021 ringm Israel 4251

Denne Gærdesanger fløj fra Eilat i Israel til Skagen i tidrummet 19. marts til 2. maj i år. Foto: Simon Sigaard Christiansen

Det er sådanne bedrifter, der er helt ubegribelige, og fortjener en tanke. I morgen kan du markere dagen ved at kigge lidt på fugle og taste dine observationer ind i DOFBasen og dermed bidrage til kommende vigtige data, der kan bidrage i beskyttelsearbejdet af vores trækfugle. Brug fx 5 minutter i morgen på en spontantælling, og tæl hvad du ser og hører af både træk og standfugle. Eller opsøg et af Fyns gode forårstrækstede,r eller hvor nu turen går hen i morgen.

Vil du deltage i en sjov verdensomspændende event, så kan du indtaste dine observationer - små som store  - mange som få -  på hjemmesiden eBird eller via eBirds app. Ved sidste store trækfugle fejring deltog mere en 50.000 ornitologer verden over fra 175 lande med 120.000 optællinger fra hele verden. eBird er iøvrigt meget anbefalelsesværdig, hvis du har brug for fuglenyheder på dine udenlandsrejser.

Endnu må vi overlade det til fuglene at rejse frit, men ventetiden kan passende bruges til at kigge på de trækfugle, der er på vej til Sibirien eller netop er ankommet fra Afrika til din have. Hvad ville være bedre end at se årets første Hvepsevåger på træk i morgen på fuglenes Trækfugle Dag? Du kan løbende følge fugleregistreringerne fra hele verden i morgen på Global Big Day Page. De første registreringer fra New Zealand er i skrivende stund allerede begyndt at tikke ind.