Sibirisk Krikand - ny art til den fynske liste

DOF’s Sjældenhedsudvalg - SU - har på et møde den 25. februar 2021 bestemt, at den Sibiriske Krikand, der holdt til nogle timer i Sneum Engsø den 6. juni 2019, inden den til manges fortrydelse trak ud over havet for ikke at blive set siden, skal godkendes i kategori A - det betyder, at forekomsten betragtes som spontan, og at der ikke, som nogle hældte til, var tale om en undsluppen fugl.

022721sibkriksg

Sibirisk Krikand, 6. juni 2019, Sneum Engsø. Foto: Søren Gjaldbæk.

Ved samme møde blev endnu en Sibirisk Krikand godkendt i kategori A, der er tale om en 3K han, der blev skudt ved Hvidkilde Sø den 15. november 1994. Anden var ringmærket den 3. februar 1993 i Tyskland, hvorfra den blev genmeldt 10 dage senere. Eneste anden godkendte Sibiriske Krikand i Danmark er en 1K hun, som blev skudt ved Skælskør den 24. november 2005. Den fynske fugl er dermed landets første.

022721sibkrik1sg

Sibirisk Krikand, 6. juni 2019, Sneum Engsø. Foto: Søren Gjaldbæk.

Nu er arten, så vidt jeg ved, jagtfredet, men hvis den har været i selskab med Krikænder, er den vel i skyndingen blevet forvekslet med en sådan - jagt foregår jo ikke altid i superlys. Der er i hvert fald tale om en eksklusiv - om end lidt forsinket - mortensand, og en påmindelse til os alle om, at man skal kigge andeflokkene igennem - der gemmer sig af og til en godbid!

Hvidkildefuglen blev således art nummer 352 på fynslisten.

Tekst: Søren Gjaldbæk.