Sildemåge ved Skovsøen

Sildemågen ligner på mange måder en lille og fin udgave af Svartbag med knaldgule ben. Det er en rigtig flot fugl. På Fyn ses den mange steder - som det ses på kortet til højre, men ikke i store tal. Den er en trækfugl, som overvintrer i Afrika. Den ankommer til Fyn midt i marts og trækker væk igen sidst i september. Forvilder man sig til Sønderjylland om foråret kan man se rigtigt mange.

Sildemåge, Skovsøen, 26. april 2010.

Skovsøen i Odense er af mange kendt for ishuset, hvor man kan erhverve sig en isvaffel med umådeligt mange kugler for knap så mange penge, hvilket i sommerhalvåret kan gøre området ret tæt befolket. Om vinteren er søen i dagtimerne rasteplads for flere hundrede Hættemåger, nogle få af dem er ringmærkede, og er man heldig at få aflæst en ring kan man finde ud af, hvor fuglene kommer fra. Lidt toastbrød letter aflæsningsarbejdet betydeligt. Ikke overraskende er de fleste af dansk oprindelse, men der har været fugle fra både Holland og Finland på besøg.

Sildemåge, Skovsøen, 9. april 2019.

Søen har gennem tiden også budt på mere usædvanlige måger - både Sorthovedet Måge, Dværgmåge, Ride, Middelhavsmåge og Kaspisk Måge. For et par år siden var der en Kaspisk Måge, der returnerede to år i træk.

En anden måge, der frekventerer Skovsøen er Sildemåge.

Sildemåge, Skovsøen, 9. april 2019.

Jeg har kigget på mågerne i søen gennem en del år, og hvert år i april dukker der en Sildemåge op og frem til slutningen af maj er der to-tre Sildemåger, der holder til der om dagen. Ved boligkomplekset ved Hjallesevej mellem Niels Bohrs Alle og Ørnfeldtvej kan man normalt også se et par stykker af og til.

Sildemåge, Skovsøen, 9. april 2019.

Fuglene forsvinder altid fra Skovsøen i løbet af maj - i den øvrige del af året, ser jeg dem ikke på det sted. Hvad der bliver af fuglene, ved jeg ikke, men måske de yngler på et tag i nærheden, f.eks. ved ovennævnte boligkompleks, hvor der er mange måger på tagene primært Stormmåger.

Sildemåge, Skovsøen, 9. april 2019.

I år så jeg første gang Sildemåge i Skovsøen den 8. april, hvilket er i den tidlige ende for artens ”ankomst til Skovsøen”. Det var tydeligvis et par - hunnen kendeligt mindre end hannen, og de var rigtigt glade for hinanden. Da jeg har den lidt barnlige hobby - blandt mange andre - at se, hvor mange forskellige fuglearter, som jeg kan se på et år fra min have - de såkaldte ”årsmatrikelarter”, og også bor ret tæt på Skovsøen, tilbragte jeg tiden fra halv seks til halv syv på terrassen for at se Sildemågerne, når de ifølge planen skulle flyve til overnatning.

Sildemåge, Skovsøen, 26. april 2010.

Det er i mine øjne et ædelt projekt - mange vil med god ret mene, at det er temmelig idiotisk. I øvrigt kiksede projektet, men den 12. april om morgenen var der bid: De to fugle kom flyvende forbi min have kl. 8.30 på vej mod Skovsøen, hvor jeg i øvrigt har set dem hver dag - også den 12. april.

Er man i nærheden af Skovsøen, kan man (sikkert) de næste uger glæde sig over de flotte måger på tæt hold - de slås gerne med om franskbrød.

Sildemåge ses for det meste uden for byer, her fra Tørresø, 1. juni 2011.

Tekst og foto: Søren Gjaldbæk.