Sybergland – over 60 fuglearter på 4 timer!

Af Lars Peter Hansen

21 forventningsfulde deltagere var mødt op ved Informationscenteret ved Sybergland i Kertemindes nordlige hjørne kl 08.00 søndag den 27. april. Solen skinnede og ikke en vind rørte sig. De to velforberedte guider, Jens Peter og Benjamin Bech, præsenterede områdets historie. Først var det en del af Odense fjord – senere inddæmmet og opdyrket agerland – og nu i løbet af de sidste ca. 10 år omdannet til et meget stort og spændende rekreativt naturområde i forbindelse med etablering af den nærliggende golfbane, Great Northern. Efter indledningen gik vi først igennem den lille nyanlagte sti rundt i bevoksningen bag informationscentret,hvor akustikken blev udnyttet godt af sangerne – de sidst ankomne Munk, Gærdesanger samt Gran- og Løvsanger – i selskab med Gærdesmutten. Videre forbi den lille sø med de første Lappedykkere – toppet og gråstrubet – samt et kik til de opsatte attrap-terner anbragt på de to ”terneflåder” i den lille sø. Endnu har ingen Fjordterner benyttet sig af de udlagte flåder.

300425 Grstrubet LappedykkerGråstrubet Lappedykker er fast ynglefugl i Sybergland. Foto Jens Peter Bech

På vej videre omkring den lille sø blev der tydelig hørt Rørsanger – aldrig tidligere hørt i april måned på lokaliteten! Nilgåsen, netop indrapporteret på DOF-basen, og ny for flere deltagere, blev spottet og fotograferet. Ved det næste stop i lunden ved det østligste fugletårn imponerede Benjamin ved at se/høre en overflyvende Klyde, medens vi andre var i gang med at repetere sangerne. Inden næste stop blev der sagt – Gøg – og ganske rigtigt, den kukkede lidt øst for vores position. Aldrig tidligere er der hørt Gøg så tidligt på stedet. Som det er kendt fra den sidste Atlas III (2014-2017) undersøgelse er antallet af ynglende Gøge gået væsentlig ned – derfor ekstra morsomt med denne tidlige Gøg. Videre ud på den våde eng, hvor vadernes forskellige karakteristika blev omtalt, og vi blev klogere på Rødben, Hvidklire og Tinksmed – samt Brushøns i deres forskellige festlige fjer-, næb- og benfarver. Dobbeltbekkasinens zig-zag flugt kunne ses over engen. Medens Klydernes elegante optræden blev studeret, passerede en gammel Havørn forbi, eskorteret væk af andre fugle. Kun en enkelt Gul vipstjert viste sig. En Atlingand-han gemte sig længe, men afslørede sig ved de flotte hvide øjenbryn. Også Stenpikker kom på listen.

300425 NilgsNilgåsen tog sig et hvil. Foto Lars Peter Hansen

Kombinationen af de to guiders styrke, en med flest registrerede arter på matriklen – og en med unge øjne og ører, var baggrunden for, at der kunne sættes en flot rekord på samlet 63 arter i løbet af 4 timer på dette prægtige bynære fugle-”hot-spot”. På DOF-basen har Sybergland aktuelt i år registreret flere arter end både på Dovns klint og Fyns Hoved.

Den lidt lange tur rundt til det vestlige fugletårn betød, at selskabet reduceredes lidt efterhånden, men alle deltagere gav udtryk for stor begejstring for stedet – og flere førstegangsbesøgende havde mod på genbesøg senere på sæsonen. I den forbindelse blev der gjort lokal reklame for den kommende udstilling ”Fugle 2025”, som starter til september på Johannes Larsen museet. Et museumsbesøg der kan fint kombineres med en tur i Sybergland. Maleren Fritz Syberg har givet navn til området, og en kopi af hans dekorative mobile værksted, ”Villa hjulben”, kan ses i østenden af den lille sø. Når du/I kommer til Sybergland næste gang, så check QR-koden ved infocentret eller ved fugleskjulene, hvor de sidste opdateringer fra DOF-basen kan downloades.

Med stor tak for at kunne være med på denne givtige forårsdag i Sybergland.

300425 AtlingandAtlinganden var svær at finde, men det lykkedes på den oversvømmede eng. Foto Lars Peter Hansen

 300425 LandsvaleEn Landsvale tog sig et hvil. Både Land- og Digesvaler fouragerer lystigt i Sybergland. Foto Jens Peter Bech

 

300425 GrgsGrågæs med gæslinger i den store sø i Sybergland. Foto Jens Peter Bech