Tag på fuglestation!

Af Anton Markvard

Blåvand er uden tvivl Danmarks bedste sted at kigge på fugle om efteråret. Med sin diversitet af forskellige fugle, såsom havfugle som blæser frem og tilbage over havet ved Blåvands Huk, og småfugle som i hundredetusindevis trækker ud samme sted til vinterkvarterne sydpå. Sjældenheder, oftest sibiriske småfugle, kan findes i buske og krat, nogle kaldende over Hukket.
Da vi gennem min skole skulle en uge (39) i erhvervspraktik, var det oplagt for sådan en som mig at tage en uge på fuglestation. - Og det blev Blåvand Fuglestation. Godt nok er det ikke et rigtigt job, men det fik min skole aldrig at vide…

Jeg har altid synes, at det at træktælle og ringmærke har været vildt spændende. At sidde på en morgenobs og træktælle flere timer i streg og se hvordan og hvornår de forskellige arter trækker. Det er meget givende, lærerigt og særdeles tilfredsstillende. Især, hvis der kommer en ”god fugl”!
Ringmærkningen er også vanvittigt spændende, om end jeg ikke havde det store med dette at gøre, da jeg var på fuglestationen. Man skal nemlig være mindst 16 år for at få en ringmærkningslicens og dermed kunne ringmærke fugle. Dog var jeg en enkelt nat med på natringmærkning på stranden - Bare som fluen på væggen. Det var meget spændende og en stor oplevelse, at gå rundt på stranden med det store net og lommelygte. Vi fangede dog ikke noget, men var meget tæt på med nogle Sandløbere!
Ved ringmærkning af fugle frembringes værdifulde informationer om fuglenes biologi. Hver eneste genfangst af en ringmærket fugl giver bl.a. viden om fuglens trækruter mellem ynglelokaliteter og vinterkvarterer, levealder, dødsårsager og meget mere. Ringmærkning af fugle er fortsat den vigtigste kilde til viden om dette. - Og så er det endda en dansk opfindelse. Hans Christian Cornelius Mortensen fra Viborg, også kaldet Fugle-Mortensen, var nemlig den første i verden til systematisk at bruge ringmærkning af fugle til videnskabeligt formål. Hans første forsøg med ringmærkning fandt sted i 1899 med stære.

ringmaerkdvaergvaerling1
Ringmærkning af en Dværgværling ved Blåvand Fuglestation. Foto: Anton Markvard

På fuglestationen assisterede jeg trækobservatøren, som skal være på fuglestationen hele efterårssæsonen.
Som trækobservatør på Blåvand Fuglestation skal man hver morgen fra solopgang og som minimum 3 timer frem tælle alt havtræk såvel som landtræk. Der tælles og noteres i kvarters-intervaller. Hvis det er en stor trækdag og vejret tillader det, tilstræbes det, at observatøren fortsætter med at observere indtil fugletrækket stopper, eller daler meget i intensitet. Så vidt muligt skal fuglene alders- og kønsbestemmes. Dette gælder specielt artsgrupperne gæs, ænder og vadefugle, hvor de visuelle forskelle ofte er tydelige.

morgenobsblavand2
Morgenobs fra Blåvands Huk, oktober 2022. Foto: Anton Markvard

Der er tre store fuglestationer i landet. Skagen-, Gedser- og Blåvand Fuglestation, hvoraf Blåvand Fuglestation er den ældste med rødder helt tilbage til 1950´erne. Dog blev den første egentlige fuglestation i fysisk form oprettet i 1963, hvor DOF havde lejet det tidligere petroliumshus neden for Blåvand Fyr. Du kan læse mere om Blåvand Fuglestations fantastiske historie her.
Fælles for fuglestationerne i nord, syd og vest, er, at de bliver støttet økonomisk af BirdLife Danmark/DOF. Udover disse fuglestationer er der flere andre rundt omkring i landet, som drives privat. I vores lokalafdeling har vi f.eks. Keldsnor Fuglestation på det sydlige Langeland.
På alle fuglestationer i landet ringmærkes der fugle. Det gøres typisk i en forårssæson og i en efterårssæson.

Som nævnt havde jeg ophold på Blåvand Fuglestation i uge 39, den sidste uge af september. Denne uge er som regel optakten til det helt store og spektakulære efterårstræk. Ugen igennem bød på mange rigtig fede fugle. Jeg fandt selv en super lækker Sabinemåge, som fløj lige i strandkanten forbi Sabinebunkeren. Meget passende hva’?!
Sabinebunkeren er en bunker fra 2. Verdenskrig, hvor der dengang nok har stået en ordentlig ”skyder”, der pegede ud mod havet. Bunkeren har i hvert fald et fantastisk panorama-view ud over havet, hvilket gør bunkeren til det bedste sted at kigge på havfugle i Blåvand - Måske endda i hele Danmark. Bunkeren ligger et par kilometer oppe af stranden nord for Blåvand Fyr. I bunkeren sidder man sidder perfekt i læ for vind og regn og kan få havfuglene lige i smasken! På ydersiden af bunkeren har nogen for lang tid siden malet en stor Sabinemåge, deraf navnet. Desuden er Sabinebunkeren nok også det bedste sted at se Sabinemåge i Danmark.
Fra Sabinebunkeren fandt jeg også en Sodfarvet Skråpe.

sabinemageblavand
Sabinemågen, som jeg fandt fra Sabinebunkeren. Foto: Louis Poulsen

Morgenobsen er fast inventar på fuglestationens dagsprogram. Når denne er slut, tog vi typisk tilbage til stationen og fik en bid mad og måske en lur. Alt afhængigt af vejret tog vi enten direkte ud og kiggede på fugle igen, men hvis vind og vejr ej var indbydende, så kaldte sofaen ofte. Fodbold og tennis var populært og generelt var sport var et populært snakkeemne. Mange gode grin og snakke blev udvekslet fra sofa til sofa, og det var bare rigtig hyggeligt.

Efteråret er kratluske-tid. Når man kratlusker går man rundt med kikkert og tjekker hvert enkelt krat/busk, man støder på. Man kan bruge det såkaldte ”mobgang” til at lokke fugle frem med. Mobgang er en masse fugles kald og alarm-stemmer smidt ned i en stor optagelse. Spiller man det foran en busk, som umiddelbart virker tom, vrimler det pludselig frem med fugle! Den første dag jeg var i Blåvand, gik jeg en tur ud i Blåvandmosen efter morgenobsen. Med mobgang fik jeg lokket en Lundsanger frem! Den var vist kun set 5 gange om efteråret i Blåvand. Senere på ugen lykkedes det også at støve et par Hvidbrynede Løvsangere op, selvom det virkede som om, at det tog lidt længere tid end normalt for denne art at dukke op i Blåvand.

Midt i ugen lavede os på stationen faktisk danmarksrekord af Dværgværlinger. Der havde tydeligvis været et kæmpe fald af dem i Blåvand-området, og der har uden tvivl været mange flere end dem vi lige fandt. Lige da morgenobsen sluttede d. 27. september, fik vi en melding fra ringmærkeren, at han havde fanget en Dværgværling i stationshaven. Vi gik alle til stationen og fik set den fine lille værling, der nu havde fået ring på. Ud på eftermiddagen gik jeg i mosen, hvor jeg havde 3 Dværgværlinger i samme lille busk!!! Derudover blev der fundet en enkelt ude i klitterne. Vi havde altså på én dag fundet 5 Dværgværlinger - Det var vildt, og blev da også fejret med kage på fuglestationen :)

dvaergvaerling1
Én af fem Dværgværlinger på samme dag! Foto: Anton Markvard

Alt i alt var det en helt igennem fantastisk uge, og det var en stor oplevelse at være en del af livet på fuglestationen. Jeg har været på fuglestation før, og det er altid noget, jeg ser frem til. Det var simpelthen så fedt at mærke passionen for fuglene blandt folkene på fuglestationen, og hvordan vi alle nød hinandens selskab. Det kan på det varmeste anbefales til andre fra DOF-UNG, som mig, at tage på fuglestation. Om det så er Blåvand, Skagen, Gedser, Keldsnor eller andre, så lover jeg at det vil give en masse gode erfaringer og fantastiske oplevelser. Fuglestationerne er altid fyldt med søde og rare mennesker, som lærer dig en masse om fuglene.

Tag på fuglestation, ung som gammel!