Tårnfalke i Ebberup

Det hele startede i foråret 2012, hvor jeg opdagede gylp liggende på jorden ved den østvendte ladegavl.

Tårnfalkeunger, 8. juli 2014. Foto: Lars Arvø.

Da jeg ikke jeg ved noget om gylp, kontaktede jeg DOF. Her fik jeg at vide, at jeg kunne sende nogle gylp i en kuvert og derefter få svar. Der gik ikke lang tid, før der kom svar, og svaret var: "Det er fra Tårnfalke".

Fire unger nyder udsigten, 5. juli 2017. Foto: Lars Arvø.

Nå, hvad skulle jeg så gøre, for det lød jo interessant. Ud på internettet for at finde ud af, om der kunne laves en redekasse. Jeg fandt opskriften på en sådan, og gik i gang med at fremstille en redekasse. Den blev sat op sent på sommeren 2012, så var det jo spændende, om der ville komme nogen i kassen 2013, men ak nej, der skete ikke noget.

Ungerne kigger på verden, 6. juli, 2014. Foto: Lars Arvø.

Først i 2014 kunne min hustru og jeg se, at der kom et par nysgerrige Tårnfalke for at se på redekassen. Redekassen blev taget i brug 2014, og der kom så vidt vi kunne se 5 unger ud. Jeg blev så enig med mig selv om, at nu skulle der sættes kameraer på, så vi rigtig kunne følge dem.

Tårnfalk på og i kassen, bemærk de to kameraer. Foto: Lars Arvø.

Så i 2015, inden falkene kom, blev der monteret 2 kameraer på kassen. 1 stk. i toppen og 1 stk. i siden. Der kunne vi så følge, hvad der skete. De kameraer, jeg bruger, er de, der sidder i de redekasser, man kan købe til mindre fugle. Da jeg er gammel EDB-mand, tænkte jeg, at det da kunne være sjovt at lave en hjemmeside, så de kunne følges dér.

Godt at hvile sig i hækken. Foto: Lars Arvø.

Så var det jo med at finde et program, der kunne klare det. Jeg fandt et billigt program, der hed Tincam. Det fås desværre ikke mere. Tincam laver selv hjemmesiden, og der er mulighed for at opsætte mange ting. Hvor mange billeder, der skal vises i timen, hvor mange billeder, der skal ligge på hjemmesiden, og der er også mulighed for automatisk at lægge siden op på internettet.

Tårnfalk. Foto: Lars Arvø.

Vi har fra 2014 fået udklækket mellem 4 og 6 unger hvert år siden. Dr var dog et år, hvor alle unger døde. Vores hunde fandt dem rundt omkring i haven, de rørte dem ikke, men kom ind for at ”fortælle”, at der var noget galt. Vi tænkte, at de måske havde fået forgiftede mus at spise.

Hvis man vil følge Tårnfalkene på hjemmesiden, tast her.

Hvis der er mere, I vil høre om, kan I kontakte mig på denne mailadresse: lars@arvoe.dk.

Tekst: Lars Arvø