Træynglende Stormmåger

Af Esben Eriksen

På min arbejdsplads ved UCL på Niels Bohrs Allé i Odense findes et utal af stynede platantræer. Det giver rigeligt arbejde til gartnerne, der bruger to-tre uger hver vinter på at beskære de nye skud. Efterårets løvfald giver igen arbejde, når de gigantiske blade daler ned, så indfinder gartnerne sig atter nu med løvblæsere. 

DSC 8246

Rugende Stormmåge i begyndelsen af maj i stynet platantræ på UCL's p-plads et par meter over bilerne på p-pladsen. Foto: Esben Eriksen

Forår er der ro omkring træerne, hvis man ser bort fra hundredevis af studerende og medarbejdere, der færdes omkring træerne til og fra studie eller arbejde. Der er også en anden form for liv - fugleliv. Et liv der kan være svært at overse eller i al fald overhøre. Oppe i træerne står flere stormmåger og skriger af fuld hals deres gennemtrængende skrig. Selv elsker jeg Stormmågens skrig, men jeg tror der kan være delte meninger om den sag.

Mit kontor ligger med udsigt til træerne, og en dag blev jeg opmærksom på en Stormmåge, der samlede redemateriale få meter fra mit vindue. Jeg blev nysgerrig på, hvor den var ved at bygge rede og regnede med, at den nok var ved at bygge rede på et af UCL's flade tage.. Jeg blev derfor noget forundret, da mågen lettede og fløj op i det nærmeste træ og tydeligt gav sig til at indrette bolig. Træynglende måger? Det havde jeg vist ikke set eller hørt om før? Så skulle man da lade tankerne glide til Canada, hvor Bonapartemåger yngler i træer. Stormmåger yngler vanligvis på jorden på små holme eller i byer på flade tage.

1024px Bonapartes Gull 7458248064

Bonaparte Måge er kendt for at yngle i træer. her en rugende fugl fra Canada nær Churchill. Foto: Peter Wilton, Wikimedia Commons

Den næste tid fulgte jeg nysgerrigt med, og jeg kunne tælle fire ynglepar i træerne nær mit kontor. Efter et par uger rugede alle par. Efter yderligere en uge havde tre af parrene dog allerede opgivet ynglen. En dreng der klatrede i træer blev overtalt til at klatre op og tage billeder af en af redernen for at se om der var lagt æg. Det var der, men måske har forstyrrelserne alligevel været for mange med færdsel kun et par meter under rederne?

Den 18. juni kunne det konstateres, at alle yngeforsøg i træerne var kikset. En opfording på facebook om at skrive til mig, hvis man havde kendskab til træynglende Stormmåger gav flere meldinger fra bl.a. Tåsinge, Gl. Avernæs, Munkebo, Flyvesandet og Nab. Så min iagtagelse var måske nok usædvanlig, men slet ikke ny. Måske er Stormmågerne ved at lære at yngle i træer på Fyn?