Tur til Gulstav 25.-27. september 2021

Af Karen Koefoed

Hovedideen med at købe bil, var muligheden for at tage på ture uden for eget stisystem og friheden til at pakke bilen, med ”alt, hvad hunden og jeg begærer”, til sådan en tur.

Så henover weekenden den 25.-27. september indfriede jeg drømmen om at tage til Gulstav Mose i sommerhus for at se rovfugletræk.

 Bilen blev hurtigt fyldt af blandt andet 3 store IKEA-poser. Der skulle jo både shorts og solcreme, sweater og regntøj, hvidvin og koteletter og alt det andet, man lige kan gå og få brug for – Udover kamera og 3 objektiver!

Jeg stod op i Odense NV lidt over 4 og … DET er tidligt!

Alligevel var jeg ikke hverken første eller eneste kunde ved Humblebageren ;-)

Jeg havde lidt motorproblemer med Fiat-en, men nåede helskindet frem til Nørreballe Nor, lidt i 7. Her var der ingen at slås med om P-pladser... Solen var på vej op, men kæmpede bravt med skyerne. Græsset var vådt, og allerede der glædede jeg mig over de velpakkede tasker! Regntøjet og gummistøvler på. Kaffe og Humblebagerens kage i tasken, kameragrej om halsen og hunden i snor: TUREN VAR IGANG :-)

Jeg kunne ikke dy mig for et morgenfoto med Tryggelev kirke og solopgang - og en af de små glæder, der er ved at sortere dagens slutresultat på ca. 1700 billeder (kameraet står selvfølgelig til at skyde i serier, når det er fugle...), er når man opdager en tilfældig ”gæst” på et foto: en terne!

101021nrreballe

Morgenstemning ved Nørreballe Nor i selskab med Rovterne. Foto: Karen Koefoed.

Nørreballe Nor blev en forholdsvist stille, men dejlig oplevelse. Arterne var ikke hverken overraskende eller i høje antal, og det grå vejr var noget fotobegrænsende. Min manglende evne til at artsbestemme en del af ænderne og forbipasserende gæs grænser nærmest til det stressende, når nu jeg så gerne vil vide, hvilke arter det er, jeg ser. Men med alt det jeg gerne vil (!), så planlægger jeg at sætte tid af i kalenderen, når jeg går på pension, til at få dem lært ;-)

Siddende på klap-ud stol, med kaffe og kage, og ikke mindst den udeblevne regn – og med lyden af spurve i diverse krat, var det hele faktisk ret fedt!

101021fiskkk

Fiskeørn med Sushi. Foto: Karen Koefoed.

Federe blev det så godt nok, da jeg lige når at skyde et par fotos af en overflyvende rovfugl. HURRA!! Let at kende: Det var en af mine yndlings!, nemlig FISKEØRNEN! Og den havde saftsusemig fangst i kløerne. SÅ er dagen jo reddet for sådan en som mig. Billedet er præget af fuglens korte og hurtige overflyvningstilstedeværelse, møgbelysning og overraskelse ! Øv.... - Men dokuskud blev det da til.

Ved den yderste bro ud mod pumpehuset sprang fiskene helt op over vandet, så fiskeørnen havde vel hentet take-away Sushi!

 101021skgkk

Skønne Skægmejser i rørene ved Nørreballe Nor. Foto: Karen Koefoed.

Ude ved pumpehuset tror jeg, der var Vandrikse, men det kan ikke dokumenteres!

Jeg hørte, så og fotograferede også en lille flok Skægmejser, der muntrede sig i rørene. I krattet langs stien var en del kaldende og enkelte syngende fugle. Bogfinker, Gærdesmutter, Rødhals og Gransangere kan nævnes.

Nå, men kl. ca. 10.30 var jeg næsten tilbage ved start. Ved granerne stod jeg længe og forsøgte at finde den Fuglekonge, jeg havde hørt ved ankomsten, og som gav fint lyd fra sig. Pludselig fløj den på tværs til den anden gruppe graner, og jeg opgav. Men den var der.

101021rdhalskk

Rødhals, Nørreballe Nor. Foto: Karen Koefoed.

Fra pumpehuset havde jeg spottet fugleflokbevægelser ude over Tryggelev Nor, så jeg fortsatte turen i bil derud.

På vej der over fik jeg en lille smagsprøve på fugletrækket. Dels passerede flere store grupper gæs, og dels stoppede jeg i vejkanten for at nyde enorme mængder spurve på stubmarker og vej. Der var tale om en blandet flok af Bogfinker, Skovspurve og flere andre. Tror også jeg spottede en mulig Engpiber.

Ved ankomsten til Tryggelev, kom solen frem.

Det blev til nogle skønne timer og endda i godt, ukendt og varierende selskab med andre, der kom og gik, med deres kikkerter og kameraer mm. Alle delte vi ud af vore iagttagelser, og de andre delte sågar også gerne teleskopkikkerterne. SÅ tak for det hele! Sådan noget gør mig glad.

At indtage min frokost og eftermiddagskaffen med hunden liggende ved siden af mig i fugleskjulet yderst i Tryggelev, det er noget jeg allerede drømmer om at gentage.

101021silkekk

Tre Silkehejrer. Foto: Karen Koefoed.

Noget af det første jeg så ved ankomsten, var tre hvide hejrer i luften – der hersker fortsat lidt tvivl om deres fodtøj var lyst (=silke-), eller mørkt (=sølv-)...??. men i hvert fald oplevede jeg 3 Silke- og 2 Sølvhejrer. Og DET er ganske vist, da der forefindes fotodokumentation ;-)

Jeg så også en (DOF Fyn-)omtalt Sølvhejre, med de lidt atypiske farver; røde ben og sort næb.

Derudover var der blandt andet Skarver, Grå-, Blis-, Bram- og Canadagæs.

Ænderne voldte mig igen problemer, blandt andet ved at vende kun det yderste af halefjerene opad ;-) Men jeg blev dog af de andre besøgende vist (mine første) Spidsænder, samt Pibe-, Knar- og Skeænder, og så var der Blishøns og Viber mm. Laaaaaaangt ovre ved markerne så jeg Rød Glente og siden blev en Fiskeørn spottet - nær Nørreballe Nor pumpehuset (!) i et træ. Men DEN krævede teleskop. Mit ”prik-foto” viser bare lys stor fugl!

 En Rovterne passerede flere gange fugleskjulet på (lidt for) lang afstand. I rørene hørte vi flere gange Skægmejser, men de gemte sig vildt godt, sammen med en Rørspurv, som dog var oppe og kigge til os, men forsvandt igen.

På vejen mod Salme Nor spottede jeg et par vipstjerter på strandsiden. Lidt gullige omkring næbbet, men det var vel ungfugle af Hvid Vipstjert? En smuk Tårnfalk fangede sig et eller andet insekt i solen, da jeg gik mod skjulet og efter jeg havde åbnet ”skodderne” kom en smuk og MEGET hvid musvåge og tog plads i busk, imens bondemanden skræmte lidt mulig føde frem på sin mark ;-) 

101021trnkk

Tårnfalk på insektjagt. Foto: Karen Koefoed.

Måske netop derfor flakkede Rørhøg hunnen rundt nær samme område.

Det var ved at være tiden, at jeg kunne overtage sommerhuset og jeg begav mig mod Gulstav Mose.

En ret OK fotosafari til nu, og faktisk ikke fremme ved destinationen endnu ;-)

Sommerhuset blev indtaget, og området skulle nydes. Nu det var helt sommerligt! Shorts og T-shirt på og kaffekoppen i hånden og rundt om huset. To Røde Glenter passerede og det var en ret OK start. Der var ufatteligt stille i selve mosen, som dog husede lidt ænder og en hejre - ud over mig ;-). Fra Gulstav moses fugletårn så jeg Tårnfalk.

Med hunden i snor begav jeg mig afsted via Vestskoven mod Dovns Klint, som jeg ramte kl. 16. Med jævne mellemrum så jeg Tårnfalk og også Spurvehøg. Om det var træk, vil jeg ikke gøre mig klog på. … Jeg så vel en af delene ca. hver halve til hele time. Kun et par gange, så jeg én tage retning ud over vandet. Andre kredsede over området og forsvandt i ukendt retning, eller gik ned i træer eller buske.  På vandet lå en gruppe Skarver, og en Musvåge passerede.

101021vaderekeldskk

Vadere, Keldsnor, man ser Hjejle, Islandsk og Almindelig Ryle, Stor Præstekrave og Sandløber. Foto: Karen Koefoed.

Jeg besluttede mig for at se området ved Keldsnorfyret an. Og det blev jeg glad for! Her var en ordentlig flok vadefugle, og så fandt jeg nogle af mine pt yndlingsfugle, Stenpikker! De og Hvide Vipstjerter sprang rundt efter insekter, alt imens de holdt øje med mig. Der kunne jeg været blevet i timevis! Desværre drillede bilen og jeg syntes ikke lige Keldsnor Fyr var stedet at stå, for enden af en grusvej, med en møgmotor, der ikke ville op af bakkerne igen!! Så … jeg måtte jo retur. Og heldigt nok holdt bilen hele vejen!

101021stenpikkk

Stenpikker, Kelds Nor. Foto: Karen Koefoed.

Vel hjemme i sommerhuset kokkererede jeg lidt god mad og nød at kigge billeder fra dagen, inden jeg gik kold på sofaen!!

Det var mørkt da jeg indtog morgenmaden søndag, men jeg VILLE jo ud og se, når nu de store mængder af fugle, om lidt begyndte at trække ud over Dovns Klint og mosen !!!....

101021dovnsudsitkk 

Kl. 7.15 - folk valfartede til Dovns Klint. Foto: Karen Koefoed.

Da dagslyset endelig kom, forblev det dog sparsomt meget længe. Det var overskyet og køligt. En del Skarver var i luften on and off og en pæn mængde smukke Ederfugle trak lavt ude over vandet i mindre grupper af vel ca. 15 styk.

Ved 7-tiden var der ca. 13 biler ved P-pladsen på Dovns Klint og flere af gæsterne trak i lunere tøj, når de indfandt sig på den kølige top. En California blev parkeret og straks gik tankerne på om jeg ikke burde udfylde et par lottokuponer …. Det er jo en OPTIMAL opholds-/turbil, med plads til hund, pakkenelliker og undertegnede ;-) ( Tak til ejer for at lade mig beglo den !!!)

Nå, men jeg var jo ikke afsted for at se på biler, så jeg prøvede at få noteret de overflyvende og forbipasserende fugle...

101021keldkk

Keldsnor Fyr, Skarver og gæs i morgengrumset vejr. Foto: Karen Koefoed.

Igen dukkede Tårnfalke op i ny og næ og Spurvehøge ligeså. Store flokke af småfugle trak. Hvis jeg troede ænder var svære, så blev det da yderst kritisk for mig nu. Så jeg tyede til de erfarne og meddelsomme og fik svar. Det var hundredvis af Grønsisken, Bogfinker, vipstjert og Engpibere! 6 knortegæs fik jeg også (dårligt) foto af... Ude over vandet mener jeg at jeg hørte (en split-) terne skrige, men det foto jeg har kan være meget andet (thi hi), så den kan jeg vist ikke indrapportere ;-)

101021knortekk

Knortegæs, Dovns Klint. Foto: Karen Koefoed.

De lidt større fugle, som jeg mente at ville kunne artsbestemme, udeblev og jeg gik ned af klinten gennem skoven mod fyret. Her hørte jeg Halemejser i flok.

Da jeg kom ud af skoven, spottede jeg en Havørn i det fjerne og så masser og masser af gæs lette. Desværre var jeg et sted på stien, hvor overblikket var dårligt. Efter en kaffepause på bakketoppen med udsigt over området ved fyret og over til Gulstav Mose, gik vi retur til huset. En flok, jeg mener var Knortegæs, passerede og flere gange så jeg grupper med ca. 50 (vist ring-) duer på træk.

101021gulstavgranskk

Gransanger, Gulstav. Foto: Karen Koefoed.

En Ravn passerede og i buskadset var der livlig pippen fra Musvitter og Gransanger. Jeg er også helt sikker på at jeg igen hørte Fuglekonge, da jeg var nær fugletårnet – men om jeg ku´ finde den??? NIX!

Ved frokosttid fik hunden fri og blev efterladt i huset! Jeg pakkede mig varmt ind og gik tur alene. Gennem skoven, fra fugletårnet mod vest. Da jeg kommer ud for enden af skoven ved vandet, spotter jeg 2 – nej 3 – nej hele 4 Røde Glenter, der kommer vest fra og ind mod mig. SÅ FEDT – men det blev bedre endnu; for i løbet af et par minutter voksede små prikker sig til smukke glenter, der bare strømmede til. Pludselig fik jeg varmen! Sollys og varme brød igennem, og oplevelsen bare voksede og voksede. Jeg skød en million (næsten!) billeder imens jeg smed jakke og taske fra mig, men jeg fik også taget mig tid til bare at stå og NYDE de mange smukke fugle.  Det kvarter kan jeg leve længe på!!!

101021glentekk

Rød Glente. Foto: Karen Koefoed.

De kom tæt på og kredsede bare rundt. Et ægtepar dukkede op og virkede næsten lige så begejstrede! Jeg talte 21 i alt på én gang. Et par enkelte andre fugle prøvede at blande sig, men Musvåge og Spurvehøg fortrak sig fra/for flokken.

Jeg så aldrig glenterne rykke mod vandet. De trak væk fra, hvor jeg stod ved vandet, ind over vestskoven og sikkert lige ind over fugletårnet (!?!?). Senere så jeg igen 4 nær huset. Observationerne har andre noteret i DOF basen.

På turen videre så jeg Stillits, Spurvehøg og muligvis en Hvepsevåge, eller … måske bare en Musvåge. Hvad hjertet ønsker, kan man godt (næsten få at) se ;-)

En Rørhøg hun boltrede sig over mosen flere gange og 4 rovfugle passerede i modlys og dårlige vinkler. Ingen af mine fotos kan hjælpe mig med at artsbestemme, og kikkerten slog bare ikke til.....

101021glenterkk

Røde Glenter over vestskoven. Foto: Karen Koefoed.

Kl. ca. 17.10, hvor jeg stod i køkkenet i sommerhuset, BURDE jeg jo have stået uden for, eftersom jeg ALDRIG FØR har set 6 traner før!!!. DE passerede LIGE over huset og frem over mosen. Jeg kastede mig ud med kameraet og fik dokuskud OG oplevelsen!

Ved 18.30-tiden kom 87 Bramgæs og 17 Knortegæs, fulgt af endnu flere Bramgæs og 10 Canadagæs. Så hvis det var store fugle, jeg var kommet for at se, så kan jeg jo ikke klage.... Havde bare håbet på flere kløer end svømmehud ;-)

101021bramenmaskk

Bramgæs, ”en masse”. Foto: Karen Koefoed.

Næste morgen var det gråt og lidt træls vejr til fugle og foto. Og jeg bekymrede mig om, hvor vidt bilen ville få mig helt til Odense, eller om jeg skulle bruge vejhjælp. Så jeg besluttede at forlade Langeland i yderst roligt tempo, men desværre uden et par ellers planlagte stop ved fugle-sites.

Vel hjemme kunne bilen komme til mekaniker, og sd-kortets indhold blive lagt på computeren. Pyha – det ER bare sjovere at tage billeder ude i naturen, end at sidde og sortere..............

- Flere gange, blandt de 3547 billeder (jo det er det sande tal for 3 dage...) har jeg fotos af rovfugle. Oftest er det jo den velkendte Musvåge, men jeg er i tvivl og har valgt ikke at bruge flere uger på at artsbestemme med hjælp ude fra, som vil være nødvendig. Jeg må jo bare sande, at jeg stadig er nybegynder, og at lys og vinkel og meget mere også spiller ind.

Og så spiller det ind, at rovfugle ikke trækker, når observatøren ønsker det, men når det passer rovfuglene ;-)

                                        ...Så jeg må afsted igen...