Turrapport fra DOF Fyn-tur lørdag den 5. september 2020

Det var overskyet, men lunt og vindstille, da jeg klokken 05:30 forlod mit hus i Kerteminde lørdag morgen den 5. september 2020, og sådan var vejret også, da jeg en halv time senere samlede Kell Grønborg op i Skt. Klemens, og vi derefter satte kursen mod Sydlangeland. Den tur har vi taget sammen mange gange gennem årene, og som altid var stemningen og forventningen – uanset det tidlige tidspunkt på dagen for et par ægte seniorer – som sædvanlig god.

Forventningsfulde DOF Fyn’ere ved Dovns Klint. Foto: Henrik Kalckar.

Kaffen og madpakken var på plads i rygsækken, og linserne i håndkikkerten og teleskopet var nypudsede, så vi var parate til at se på fugle i det område, der for os begge er et favoritsted.

Da vi kort efter klokken syv svingede ind på pladsen ved Dovns Klint var vejret stadig overskyet, men det var bestemt ikke længere lunt og vindstille. Nu stod der en kold og strid vind ind fra sydvest, og den allerede fremmødte gruppe på fire – heraf vores to turledere, Ella Mikkelsen og Henrik Kalckar – stod og skuttede sig bag bilerne på parkeringspladsen.

Der er koldt på klinten. Foto: Henrik Kalckar.

Alle, der kikker på fugle på Dovns Klint, ved godt, at selv om vejret derhjemme i haven er godt eller tilforladeligt, så kan det en efterårsdag godt være koldt og barskt på Langelands sydspids – lige som denne lørdag morgen, så der blev hurtigt fundet halstørklæder, huer og handsker frem – og så begyndte vi at vente på fuglene.

En enkelt Fiskeørn - ikke denne - kom forbi inden man fortsatte til Tryggelev Nor. Foto: Leif Sørensen.

Og det blev tillige meget ventetid nok. En hel del Skarver forsøgte at komme sydover, men ellers var der ikke noget særligt at skrive om - bortset fra, at en flot Fiskeørn tæt på os gled målrettet og roligt ud over havet med kurs mod Afrika. Det varmede lidt, men alligevel var der i den lille gruppe enighed at forlade klinten og i stedet fortrække til Tryggelev Nor i håb om både bedre vejr og flere fugle.

Det viste sig at være en god beslutning. Vejret slog om! Det var faktisk rigtig fint vejr med sol og blå himmel, da vi kom frem til noret, og dér var der fugle. De fleste af de almindelige vadefugle og ænder blev bl.a. set, og dages hit var 5 Sølvhejrer og 3 Rovterner.

Rovterne, Tryggelev Nor. Foto: Søren Gjaldbæk.

Begge arter blev observeret i det flotteste lys fra fugleskjulet, og for den ikke helt almindelige Rovterne var observationen således, at de virkelig kunne nærstuderes, når de flere gange gled tæt forbi skjulet i deres jagt på føde. Så er det fantastisk at se på fugle. Man bliver bare glad og en stor oplevelse rigere.

Der er noget i luften! Foto: Henrik Kalckar.

Efter en god times tid i Tryggelev Nor vendte vi igen tilbage til Dovns Klint, hvor vejret også var blevet fint – bortset fra, at vi måske kunne have ønsket os en lidt mere sydlig vindretning, og efter Ellas gode forslag krøb vi i læ bag et lille krat i lavningen vest for Klinten, og med udsigt også ind over Gulstav Mose fik vi igen en herlig times tid – først og fremmest fordi vi endelig fik Hvepsevågen at se. Det blev godt nok kun til 3 eksemplarer, men vi fik set dem så flot lige over hovedet og op mod den blå himmel, og så blev vi for alvor opmuntret igen. Endnu en gang kom der også en Fiskeørn forbi, og der var også Musvåge, Spurvehøg og en del svaler og vipstjerter i luften.

Ved middagstid var der tydeligvis et nyt vejrskifte på vej, og vi var netop lige nået op til bilerne ved Klinten, da en kraftig regnbyge fejede hen over landskabet.

Det blev brugt som afslutning på denne DOF Fyn-tur med to kompetente turledere i spidsen. En god dag for bare fire medlemmer, selv om der ikke var tale om sjældenheder og mange arter, men fordi det altid er lærerigt og hyggeligt i alt slags vejr og ude i naturen at være sammen med folk, der har den samme passion som en selv.

Tekst Ivan Sejer Beck