Vadefugle på Nordfyn

Meteorologerne havde lovet jævn vestenvind og opklaring fra vest. Derfor bestemte jeg mig for at starte dagen - fredag den 16. august - med lidt trækobservation på Flyvesandet og indfandt mig kl. 6.15 i stårlende solskin og vind fra syd. Jeg tjekkede såvel DMI’s og YR’s app - den var god nok: Overskyet og vestenvind! Nu er sydvind ikke en videre god trækretning på Flyvesandet, så jeg planlagde hurtig afgang. Jeg panorerede dog lige havet igennem - det gav en yderst overraskende gammel Sule, den havde åbenbart også læst vejrudsigten. Det samme havde en ung Almindelig Kjove, som jagtede Splitternerne, der højlydt bekendtgjorde deres utilfredshed med situationen.

Almindelig Kjove og Splitterne. Arkivfoto: Søren Gjaldbæk.

Der kom yderligere to Suler - en 2k og en 4k+ samt en Rødstrubet Lom. Der dryssede også lidt Fjordterner, Hvide og Gule Vipstjerter, forbi, så omstændighederne taget i betragtning var det en OK start på dagen. Efter en lille time kom ”opklaringen” fra vest - en dyne af mørke skyer - ganske som vejrmeldingen havde lovet!! Overskyet vejr er fint til vadefugle - intet varmeflimmer, så jeg trillede til Ølundområdet. Der var på trods af de seneste dages regn meget lidt vand i Ølund og Firtalsstranden. Til gengæld er der vand i Mellemstykket, hvilket fuglene har bemærket.

Odinshane, 1k, Mellemstykket. Foto: Søren Gjaldbæk.

Jeg blev modtaget af en fin 1K Odinshane, som havde kastet anker ved øen ud for parkeringspladsen. Der stod rigtig mange vadefugle hele Mellemstykket rundt, hvor fordampningen har åbnet mange vadeflader. Man ser dem virkelig godt. Der var bl.a. seks gamle Dværgryler og tre unge Krumnæbbet Ryle med deres flotte pastelfarver. Det er de første unge, som jeg ser i år. Et kort besøg i fugletårnet ved Firrtalsstranden bekræftede først de triste vandforhold. Helt nede i bunden gik en Stor Kobbersneppe mellem de mange Krikænder - der er vel fem hundrede - de hygger sig indtil første september, så tynder det ud i dem! Fra rørene hørtes en hvæsende lyd, kaldet fra Rørsanger. En lille flok - sandsynligvis en familie - fouragerede lige under tårnet. Der var også en særdeles ung vandrikse, den havde stadig dun rundt omkring. Den stod frit fremme på mudderfladen, men gemte sig i rørene inden jeg fik kameraet klar - suk.

Rørsanger ved fugletårnet, Firtalsstranden. Foto: Søren Gjaldbæk.

Som Kurt Due Johansen bemærkede i sin artikel om Gyldensteen Engsø, er der mange Store Præstekraver for tiden, jeg fik talt 87. I alt blev det til 20 arter fordelt som det fremgår af tabellen til højre.

Da jeg kom tilbage til parkeringspladsen var Odinshanen rykket lidt tættere på vejen, så jeg gik hen for at se nærmere på den. Det blev en kort fornøjelse. Alle vadefuglene på nær Odinshanen lettede og fløj rundt tæt sammen. I det samme hørte jeg lyd af vingeslag og en gammel Vandrefalk drønede ned mod først Odinshanen, der heldigvis havde vurderet, at det nok var klogt at fortrække, senere forsøgte falken sig med vaderflokken - uden held - og den fortsatte ned over Firtalsstranden.

Falken væk, freden genetableret. Foto: Søren Gjaldbæk.

Jeg sluttede med et smut til Gyldensteen Engsø - også her er der mange fugle. Desværre er der mange af vadefuglene, som det er svært at få styr på - de står ganske enkelt for langt væk. Men det forhindrer ikke, at man kan glæde sig over dem, der er inden for synsvidde. Tæt ved fugletårnet i Ved Vester Egense stod mange Tinksmede, Mudderklirer of et par fine Temmincksryler. Merry Sunke Larsen, Gunnar Jørgensen og Kirsten Pedersen havde været der et stykke tid, før jeg kom, de havde set syv Temminksryler. Der var spredt Stor Præstekrave ud over hele søbredden og mange af vadefladerne - der var mindst hundrede. Dværgryle, Krumnæbbet og Islandsk Ryle var der også - desværre på stor afstand. De sædvanlige to Sølvhejrer stod i hver sin ende af søen og den Sorte Svane lå midt i.

Lille Præstekrave, Gyldensteen Engsø. Foto: Søren Gjaldbæk.

Ved dæmningen stod, som det har været tilfældet et stykke tid, fem styk Lille Præstekrave, Dobbeltbekkasin - kun tre, her har der været over tyve, et par Hvidklirer og Tinksmede. I alt så jeg 19 vadefuglearter i søen. Fra dæmningen kunne man også se de mange Canadagæs, der har været i området et par uger, denne dag var antallet ca. 120.

Canadagæs, Gyldensteen Engsø. Foto: Søren Gjaldbæk.

Det skal blive spændende at følge de to vadefuglelokaliteter det næste stykke tid - hvis der kommer alt det vand, som meteorologerne har stillet i udsigt, skulle der være basis for mange gode timer med vadefugle i det nordfynske.

Tekst: Søren Gjaldbæk.