Vibeforår i landbrugslandet 2021

Endnu en gang har Niels Andersen lavet en rapport om Viberne i et 1200 hektar stort område omkring Egense og Skovsbo vest for Svendborg. Niels har fulgt Viberne der i 11 år og Viben samt fuglene i landbrugslandet i mange år. Det går ikke godt for Viben, blandt andet på grund af udtørring af landskabet via dræning og jordopfyldning i våde lavninger - rapportens undertitel er ”Ørken med vilje”!

101821vibeflj

Viberne mangler vand - ikke denne unge fra i år. Foto: Flemming Johansen.

Rapporten indeholder også et stort afsnit om fuglene i landbrugslandet, det er heller ikke opmuntrende læsning. Niels indleder dette afsnit:

”Bid fast i tallet 5 millioner. Det er let at huske, men alligevel så svært at fatte. Ikke desto mindre er 5 millioner det antal fugle, vi har mistet i landbrugslandet over de sidste 45 år, i min tid som voksen. Jeg har været vidne til det. Som årvågen naturelsker, og som den amatør, der ikke længere kunne tåle at se på, at der i marklandskabet blev stadig længere mellem snapsene, læs fuglene. Det er på tide med et oprør for markens fugle”.

Der er som sædvanligt tale om en meget grundig bearbejdning af et stort datamateriale, som er kommet til verden gennem mange optællingsbesøg. Der er mange illustrative tabeller og diagrammer og mange fotos. Tak til Niels for det store arbejde. Man kan læse hele den velskrevne rapport her.

101821vibejrgendam

Rugende Vibe, desværre et sjældent syn i vore dage. Foto: Jørgen Dam.