Alle fire Havørne forgiftet

Politiet oplyser til DOF Fyn, at alle 4 Havørne er blevet forgiftet af det meget giftige insekticid carbofuran. Hermed er en Rød Glente og 4 Havørne nu bekræftet dræbt af carbofuran. Carbofuran har været forbudt i EU siden 2008.  Fyns Politi efterforsker lige nu sagerne og vil meget gerne høre fra borgere, der måtte have relevante oplysninger. Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.

092320hav

En af de næsten flyvefærdige forgiftede unger på Tåsinge. Foto: Erhardt Ecklon 

Redaktionen har bedt DOF Fyns formand Henrik Kalckar Hansen om at kommentere på den seneste udvikling i sagen.

Hvad gør du dig af tanker efter at have læst politiet pressemeddelelse?

"Jeg er dybt rystet over den seneste melding fra politiet, at alle fire havørne fra Tåsinge er dræbt af den stærke nervegift Carbufuran. Vi appellerer så stærkt, som det overhovedet er muligt. Nu må politikerne skride til handling!

Vi må have det fauna-politi, som både DOF, Danmarks Jægerforbund og DN har bedt om de sidste mange år, og straffene for fauna kriminalitet må sættes betragteligt i vejret.

Det er erfaringsmæssigt meget vanskeligt for politiet at opklare disse sager -for ikke at sige stort set umuligt. Så vi må som samfund præventivt markere klart ud overfor de ganske få med et fuldstændigt forældet ”nyttehave-natursyn”. Det er et natursyn, som man forlod for hundrede år siden - dengang blev der udbetalt skydepræmier for rovfuglekløer. Mennesket var alene i centrum, og alt uønsket i ”nyttehaven” var ukrudt, som bare skulle rykkes op og smides væk.

Det er heldigvis ikke den vej vi som samfund har bevæget os siden. Myndigheder, fonde og foreninger bruger millioner på biodiversitets fremmende tiltag, og langt det meste af befolkningen glæder sig over disse tiltag, uanset hvilke vinkler vi ellers har på vores glæde for naturen."

Hvad kan vi i DOF gøre?

"Vi skal naturligvis forsætte kampen, sætte faunakriminaliteten øverst på dagsordenen, og forsætte formidlingen af vores fugle. Naturligvis allermest i denne sammenhæng formidlingen af vores ørne, som vi gør det fx hvert år til Ørnens Dag. Hvor tusindvis af mennesker landet over kommer ud og oplever naturens mangfoldighed, og glæden ved de store vingesus."

Redaktionen afventer obduktionsrapporten, den er ikke tilgængelig fornuværende.

Tekst: Esben Eriksen