Hjælp med at registrere rågekolonier

Af Søren Gjaldbæk

Som de fleste, der har fulgt med i Niels Andersens gerninger, vil vide, er der perfekt styr på Rågekolonierne i Svendborg - sidste status kan man se her. Hvordan det står til i resten af DOF Fyns område fortaber sig i det uvisse. Jeg skrev selv på dette site om en ny rågekoloni  i Odense ved krydset mellem Niels Bohrs Alle og Hjallesevej i 2019 - rederne blev fjernet i 2020 - formodentligt på grund af klager fra folk, som bor i nærheden af rederne - Råger er ikke musestille. Nu er de flyttet ned til HC Ørstedkollegiet, hvor der er gang i etableringen af en ny koloni, lige nu er der 21 reder.

032421rge1sg

Råge på vej med redemateriale, kolonien på Niels Bohrs Alle, Odense. Foto: Søren Gjaldbæk.

Vi vil forsøge at få et overblik over situationen på Fyn og øer og skal bruge din hjælp. Det er ret let at finde kolonierne og tælle antallet af reder lige nu, hvor der ikke er blade på træerne. Frem til den 1.maj vil vi opfordre til, at man indtaster sine observationer af rågekolonier i DOF Basen - skriv ”Rågekoloni 21” i notefeltet, hvis du ser en rågekoloni med 21 reder, og markerer positionen, så kan vi dels finde alle kolonierne, dels finde deres positioner.

032421rgedof

Eksempel på en indtastning.

Den 5. marts indtastede Jørn Knudsen en koloni med 20 reder fra Nyborg efter ovennævnte opskrift, og det ville være rigtig fint, hvis flere ville følge hans eksempel.

Ligger din koloni uden for en af DOF Basens lokaliteter, som det er tilfældet i mit eksempel, kan du bare bruge den nærmeste ”oprettede lokalitet” og derefter markere stedet. Er du ikke på DOF Basen, så send din observation til DOF Fyn på doffyndk@gmail.com, så indtaster vi den.

032421rge3sg

Råger, Niels Bohrs Alle. Foto: Søren Gjaldbæk.

Vi vil senere lave et opslag, hvor vi gør status over de indberettede kolonier - jo flere der er med, jo bedre overblik får vi, og vi ved, at der er rigtig mange kolonier derude!