Ny art til Fynslisten

2018 har allerede givet Amerikansk Hjejle og Triel som ny arter set i DOF Fyns område - dvs. Fyn og øerne, herunder Langeland og Ærø. Nu er også Gråsejler kommet på listen.

Gråsejler, 14. november 2018. Ny art til fynslisten. Foto: Søren Gjaldbæk.

Den Amerikanske Hjejle blev, som man måske husker, fundet den 9. maj i Bøjden Nor af Mikael Kristensen. Den opholdt sig på lokaliteten frem til den 16. maj og set af flere hundrede tilrejsende fuglekiggere - mange for at få en ny DK-art.

Amerikansk Hjejle, Bøjden Nor, i selskab med Almindelig ryle og Hjejle. Foto: Søren Gjaldbæk.

Trielen blev kun set af finderne Søren Bøgelund, Vagn Petersen og Marianne. På vej hjem fra et lille selskab den 17. juni så de den i billygternes skær stå midt på vejen i krydset Fakkemosevej - Rathvej på Sydlangeland. Den var så elskværdig at blive stående i ti minutter, så der var tid til at tage et dogmefoto med en mobiltelefon. Det skal nævnes, at Fyn ret sandsynligt har haft besøg af en Triel den 28. juni 1993, hvor Tim Hesselballe Hansen, Esben Eriksen og Morten Bentzon Hansen var taget til Lysabild på Als for at se en Triel, der rastede der. De så den trække målrettet nordøst over havet, og så ender man jo på Fyn!

Triel, Fakkemosevej, den 17. juni 2018. Foto: Søren Bøgelund.

SU - DOF’s Sjældenhedsudvalg - har netop behandlet fundet af Gråsejler ved Flyvesandet den 14. november 2018, som man kan læse om her. Aksel Christensen så en sejler ved Flyvesandet dagen før, sandsynligvis samme fugl.

SU har godkendt fundet, der således blev nummer 347 på listen over fugle set i DOF Fyns område. Den liste kan man se her.

Amerikansk Pibeand, Firtalstranden, 28. marts 2018. Foto: Leif Sørensen.

2019 skylder stadig en rigtig sjælden art - eneste SU-art i år har indtil videre været Amerikansk Pibeand, som Ella Mikkelsen fandt i Firtalsstranden. Den blev til gengæld set af rigtig mange.

Tekst: Søren Gjaldbæk.