Boligbirding foråret 2021

Som mange ved, er der startet en ny runde boligbirding her i foråret 2021,det skrev vi om den 20. december. Vi er allerede 22 deltagere, og det er på ingen måde for sent at hoppe på. Konceptet er enkelt: Det gælder om at se eller høre så mange arter som muligt fra ens matrikel i perioden 1. januar til 30. juni.

010921grjd

For 50 år siden ville Gråspurv være stensikker fra næsten alle matrikler, nu er den ganske svær i de fleste byområder og også mange steder på landet. Denne er fra Frellesvig. Foto: Jane Ditzel.

Palle Rosendahl Larsen fra DOF Fyns bestyrelse:

VÆR MED I BOLIGBIRDING 2021!

Aktiviteten med at kigge på fugle fra sit eget hjem passer godt ind i tiden, hvor det meste er lukket ned omkring os, og man risikerer at blive smittet med corona, når man er sammen med andre mennesker.

Fuglene er ikke smittebærere, så dem kan vi da heldigvis stadigvæk kigge på.

Boligbirding er også CO2-neutral, du bruger ikke benzin, diesel eller el til at køre ud i naturen - du registrerer blot, hvad du kan se og høre fra din matrikel.

Tilmeldingen kan ske til undertegnede Palle.rosendahl@gmail.com eller til Lasse Braae på LB@RFST.DK 

Godt Nytår 2021..

010921kernetkh

Det hjælper gevaldigt på chancen for at se Kernebider på matriklen, hvis man fodrer - den er, som så mange andre arter, glad for solsikkekerner. Foto: Tina Kierkegaard Hansen.

DOF Fyn støtter projektet ved at være sponsor for et gavekort på 300 kr. til Naturbutikken. For ikke at favorisere folk med attraktivt beliggende eller meget store haver, trækkes der lod om gavekortet blandt de fynske deltagere, som har 40 arter eller flere på deres liste. Det kan de fleste opnå, dels er der rastende fugle, dels flyver meget forbi ens matrikel, især under forårstrækket. Sidste år var der 23 deltagere, de 19 kom på 40 eller flere - læs mere her.

010921spurvsg

Også Spurvehøgen er glad for at spise i haven. Foto: Søren Gjaldbæk.

Når man indberetter sine arter til DOF Basen bedes man skrive ”Boligbirding” i turens notesfelt, og hver gang man registrer en ny art ”BBF 41”, hvis det nu var art nummer 41 i notesfeltet ud for observationen. ”BB” for ”Boligbirding” og ”F” for ”Forår”. Af hensyn til dem, der holder styr på Boligbirding på landsplan bedes man ud over at indtaste i DOF Basen også udfylde et særligt skema, som man får adgang til, når man tilmelder sig (det er meget let). Dette og regler er uddybet her.

Vi minder om, at udover at være en harmløs adspredelse, så er Boligbirding også med til at få overblik over, hvornår de enkelte arter ankommer i løbet af foråret og også over udbredelsen af vores mere almindelige ynglefugle.

DOF Fyn opfordrer alle til at deltage og ønsker ”god kamp”.

Tekst: Søren Gjaldbæk.